Det var en kombinasjon av ekstremt høy vannstand, høye bølger og kraftig vind som gjorde at Yr.no torsdag 24. november 2011 sendte ut varsel om at ekstremværet «Berit» var på vei. Uværet skulle herje langs hele den norske kysten – og deriblant i Lofoten.

Se video fra stormens ødeleggelser:

Hundreårsbølger

I 23-tiden på fredagskvelden var May Okkenhaug, fagansvarlig for verksteddrift i Bil i Nord, hjemme sammen med datteren sin i Svolvær. Mannen var på julebord, og sammen bestemte May og datter Oda seg for å ta en tur ut og kikke på uværet.

DRAMATISK KVELD: May Okkenhaug husker godt den dramatiske kvelden for 10 år siden. På denne kanten kom bølgene og vannet over.  

– Det var meldt om hundreårsbølger, og vi bestemte oss for å kjøre ut en tur og se på de historiske bølgene, forteller May.

De hadde først tenkt seg til fergekaia i Svolvær, men ombestemte seg, og kjørte heller mot Bil i Nords lokaler på Vorsetøya.

– Da vi nærmet oss så vi at vannet begynte å strekke seg over veien allerede før vi kom ned til der Bil i Nords lokaler ligger. Vi kjørte ned, og parkerte et stykke unna, sånn at det ikke skulle komme vann på bilen. Jeg hadde ny bil, og var redd for saltet, forteller May.

Et uforglemmelig syn

Hun og Oda gikk til baksiden av Bil i Nord-lokalene, som vender ut mot sundet og moloen, og her ble de totalt overrumplet av en voldsom vind.

– På baksiden av bygget var det en sinnssyk vind, og bølgene slo. Det føyk stein i lufta, og jeg opplevde det som så farlig at jeg besluttet å ta med datteren min inn i Bil i Nord-lokalene.

Vel inne ble de møtt av et helt uforglemmelig syn: vannet hadde trengt inn i lokalene, og vannstanden var da på rundt ti centimeter.

VANN: Inne i Bil i Nord sine lokaler sto vannet til høyt på veggene.  

– Det første jeg tenkte var «Herregud, dette er en katastrofe! Nå går Bil i Nord Svolvær ned med mann og mus!». Jeg så med en gang for meg hvor mye dette ville koste, og at vi ikke ville kunne holde åpent for kundene våre, forteller May.

– På dette tidspunktet var Svolvær-lokalene knappe tre år gamle, og vi var veldig stolte av dem, legger hun til.

Ringte etter hjelp

May begynte å ringe rundt til kollegaene sine for å få hjelp, og kort tid etter kom eier Thor Drechsler, salgssjef Viggo Henningsen og selger Per Tønder Smith til.

– Denne fredagskvelden hadde jeg hatt en biloverlevering ved Bil i Nords lokaler, og etter at kunden hadde kjørt av gårde gikk jeg til baksiden av bygningen, der personalinngangen ligger. Da så jeg at sjøen hadde kastet opp en masse stein på asfalten, forteller Viggo.

STORE ØDELEGGELSER: Salgssjef Viggo Henningsen var ved Bil i Nords lokaler bare en knapp time før vannet trengte inn i bygget, og skapte store ødeleggelser.  

Etter at Viggo hadde forsikret seg om at bilen hans ikke var truffet av steinene, ringte han til Thor Drechsler og Per Tønder Smith for å fortelle om hva som hadde skjedd.

– De kom ned til lokalene, men vi slo raskt fast at det ikke var så mye å gjøre med saken. Vi bestemte oss heller for å kjøre litt rundt i Svolvær, for å se på vannstanden og uværet.

Det var knappe tre kvarter etter dette at han ble oppringt av May, som opprørt kunne fortelle at vannet hadde trengt inn i Bil i Nord-lokalene.

– Så fort gikk det altså! Vi snudde, og dro tilbake til Bil i Nord. Da hadde været kommet inn med all sin kraft, og det var rimelig kaotisk en periode, minnes han.

Reddet det som kunne reddes

Det ble bestemt at gjengen skulle redde datautstyret først.

– Vi begynte å bære det i sikkerhet, og særlig serveren var viktig å få hevet over vannstanden. Oda ble satt til å fotografere det hele, slik at vi hadde dokumentasjon på skadene, forteller May.

KAOS: Bil i Nords lokaler i Svolvær ble herjet av ekstremværet

Vannet fortsatte å stige, og bølger slo stadig mer vann inn i lokalet. May forteller at det var hektisk aktivitet i lokalet, og at de fortvilet forsøkte å redde mest mulig.

– Det kom mer og mer vann inn, samt store steiner. Vannet rakk helt inn i butikken, der bilene sto, og også delelageret ble hardt rammet. Utenfor ble det kraftigere og kraftigere bølger.

– Plutselig hører vi et drønn fra havet - en skikkelig buldring. Så kommer det en ekstrem bølge, med svære steiner, og nedre del av porten slås inn. Vann, steiner og portblad kommer som prosjektiler mot oss – jeg ble livredd, og særlig siden dattera mi var der.

– Dramatisk

May, Oda, Viggo og de andre måtte rømme inn på delelageret.

– Det fortsatte å komme bølger, og en av bølgene tok med seg hele papp-pressa vår og dro den innover i rommet. Det opplevdes veldig dramatisk!

BØLGE: Store mengder vann strømmet inn i lokalet.  

Også Viggo husker papp-pressa godt:

– Når den kom seilende mot oss, vurderte vi det raskt til at det ikke var forsvarlig for oss å bli i lokalene.

Klokka var da blitt halv to på natta, og etter siste store bølge besluttet gjengen å forlate.

Store ødeleggelser

Allerede morgenen etter var de tilbake på plass for å starte oppryddingen.

– Da stilte både flere ansatte, venner, familie og ansatte fra andre Bil i Nord-avdelinger opp, forteller May.

Det skulle vise seg å være litt av en jobb som sto foran dem.

– Vi måtte ha inn en minihjullaster for å få fjernet alt av stein som hadde skylt inn. Alle bilene ble kjørt ut, og vasket, og dessverre så vi at mye teknisk utstyr i verkstedet hadde blitt ødelagt, forteller Viggo.

STEIN: Det var så mye stein i lokalet etter stormen at de ansatte måtte ta inn en minihjullaster for å bli kvitt alt.  

Alt vannet hadde ødelagt både parkett, vegger og disk.

– Vi fant til og med sjøstjerner og småfisk på delelageret og i butikken, forteller May.

Laginnsats

Men tross den kaotiske situasjonen, og alle skadene, kunne Bil i Nord Svolvær åpne som normalt klokken 08.00 mandag morgen. Det kunne de takke den enorme dugnadsjobben for.

– Det var en laginnsats av dimensjoner som ble lagt den helga på å vaske og rydde, sier May.

– Vi var selvfølgelig ikke helt oppe på beina igjen på mandagen, men kunne allikevel ta imot kunder. Det føltes veldig godt, minnes hun.

SJØDYR: Både krabber og sjøstjerner fulgte med bølgene inn i Bil i Nords lokaler.  

Bil i Nord Svolvær har ikke vært skjermet for tøft vær i årene etter heller – som forventet i Lofoten, men de har tatt med seg mye lærdom fra «Berits» besøk i 2011.

– Vi var ekstremt uheldig den gang, med vindretning og alt, men i ettertid har vi blant annet bygget opp en større mur utenfor lokalene, for å bedre holde været ute, forteller Viggo.

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Svolvær, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.