– Tenk at de sa det!?, sier hun og rister oppgitt på hodet.

Selv om kalenderen viser 2021, finnes det fortsatt de som har fordommer mot kvinner i mannsdominerte bransjer. Heldigvis gjelder det langt fra alle, og hos Bil i Nord applauderer de kjønnsbalanse på arbeidsplassen.

– Jeg opplever Bil i Nord som en inkluderende arbeidsplass, som gir alle en sjanse, slår Moldenæs fast.

Hun er en av totalt åtte kvinnelige ansatte ved Bil i Nords avdeling i Tromsø. Selv om Bil i Nord, og bransjen generelt, fortsatt er mannsdominert, går det steg for steg i riktig retning.

– Da jeg begynte å jobbe i bilbransjen for over 20 år siden, var jeg en av få kvinner i bransjen, forteller controller Julie Aas.

– Med andre ord skjer det ting!

 

 

SE VIDEOEN: Arne Hjeltnes besøkte Bil i Nord-avdelingene tidligere, og snakket med flere av kvinnene som jobber hos oss!  

Har du lyst til å jobbe i Bil i Nord? Sjekk ledige stillinger her!

Knuse fordommer

PST Laila Ingelin Jakobsen opplever Bil i Nord som en arbeidsplass som er opptatt av å gi folk muligheten, uavhengig av kjønn og bakgrunn.

– Jeg har alltid følt meg velkommen. Jeg trives med å jobbe sammen med menn, og jeg har inntrykk av at de trives sammen med oss kvinnene også, sier hun.

FORDOMMER: Ariel Moldenæs og Laila Ingelin Jakobsen trives med å jobbe i en mannsdominert bransje, men har også opplevd å møte på fordommer.

Når Jakobsen forteller folk at hun jobber hos Bil i Nord, er det derimot få som gjetter at hun er mekaniker.

– De fleste sier noe sånt som at «Å ja, jobber du i butikken, eller?».

– Enkelte ganger opplever vi at kunder har lavere forventninger til oss som mekanikere, fordi vi er kvinner. Da er det kult å knuse noen fordommer, og gjøre en skikkelig bra jobb!

Les også: Se hvordan det gikk da Arne Hjeltnes leverte bil på døra!

Bedre arbeidsmiljø

Også Ariel Moldenæs er glad i å knuse fordommer, og vise at kvinnelige mekanikere definitivt kan like mye som sine mannlige kollegaer.

– Det hender jeg får kommentarer som «Kan du sånt da?». Jeg har også blitt kalt for «lille snuppa», forteller hun.

– Men de aller fleste kundene synes heldigvis det er helt uproblematisk med en kvinnelig bilmekaniker, legger hun til.

Moldenæs tror kvinner og menn gjerne tenker og utfører oppgaver litt forskjellig, og dermed kompletterer hverandre, og jobber godt sammen.

– Vi har alle ulike styrker og svakheter, og det er lav terskel for å hjelpe hverandre, sier hun.

– Dessuten er vi overbeviste om at en blanding av kvinner og menn på arbeidsplassen, gir et bedre arbeidsmiljø, slår hun og Jakobsen fast.

Suksessfaktor

Daglig leder ved Bil i Nord Tromsø, Kenneth Evjen, tror den økte andelen kvinnelige ansatte er en av suksessfaktorene for avdelinga:

– Bilbransjen er full av mannfolk, men her har vi fått det andre kjønn inn også, og det tror jeg er veldig positivt for avdelingen, sier han.

– Det har gått veldig bra for oss i 2020, og jeg tror alle våre kvinnelige ansatte er en del av «hemmeligheten» der, legger han til.

Les også: Slik ble Aurora (22) lærling.

En omstillingsprosess

Da May Okkenhaug, fagansvarlig for verksteddrift i Bil i Nord, begynte å jobbe for bedriften for 16 år siden, var det som første kvinnelige kundemottaker i Svolvær.

SVOLVÆRAVDELINGEN: På Bil i Nords avdeling i Svolvær jobber det totalt ni kvinner. Her er biloppretter Linda Holmström, selger Camilla Thomassen Nilsen, eiendomsforvalter Ida Winther Dahl, garantiansvarlig May Okkenhaug, servicerådgiver Charlotte Hård og økonomiarbeiderne Kristina Starheim, Anne Kaspersen, og Mette Eide.

– Det var litt rart i begynnelsen, men det var også veldig artig! Tonen var kanskje litt røffere enn jeg var vant til fra min tidligere, kvinnedominerte arbeidsplass, men jeg ble tatt godt imot, forteller hun.

– Det var ikke vanlig med kvinner i bilbransjen da, og jeg merket at det var en omstillingsprosess for en del kunder. Særlig den eldre garde syntes det var vanskelig. Enkelte latet som at de ikke så meg når de kom inn, slik at de heller kunne henvende seg til en mann, forteller hun.

Les også: Ariel har ikke angret et sekund på at hun valgte bilmekaniker-yrket.

– Sunt med kjønnsbalanse

Men samfunnet er i endring, det gjenspeiler seg overalt, mener Okkenhaug. Flere kvinner har kommet til bransjen, og folk flest har blitt mer vant til å møte både menn og kvinner når de skal kjøpe, reparere eller selge bil.

I dag jobber det totalt ni kvinner på Bil i Nords Svolvær-avdeling.

– Og jeg både tror og håper at det kommer enda flere kvinner etter hvert. Jeg tror det er veldig sunt med kjønnsbalanse på arbeidsplassen – det er noe alle arbeidsplasser trenger, mener Okkenhaug.

Hun er stolt av jobben sin, og av Bil i Nord, og mener det er en inkluderende arbeidsplass.

– Og det viktigste er at folk behandles som mennesker – at de behandles likt, uavhengig av kjønn, legning og sosial bakgrunn, slår hun fast.

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler, og har ti avdelinger over hele Nord-Norge: Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Svolvær, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.