Volvoer på rekke og rad fyller gårdsplassen når familien Stormo møtes. Her finnes omtrent alle Volvo-modellene, fra en gammel Volvo Amazon, noen 144-er og til den nyeste Volvo XC40 Pure Electric.

– Kjærligheten til Volvo startet nok med pappa som hadde Volvo som ung, forteller Vebjørn Aleksander Stormo.VOLVO AMAZON: Vebjørn Aleksander Stormo er bilinteressert og snakker ofte bil med svogeren og faren. På gårdsplassen står en Volvo Amazon og flere andre veteranbiler.           (Foto: Trond Tomassen, iNord)

Bilen rullet rundt

Det var en bilulykke som virkelig åpnet øynene for hva en sikker bil virkelig betyr. Familien var på ferie i Sverige og kjørte V70 med campingvogn bakpå.

– Vi hadde en lastebil foran oss og skulle kjøre forbi. Da vi var på siden av lastebilen var det et telehiv i veien som førte til at vogna gjorde et kast og tok bilen med seg. Det endte med at vogna havna i grøfta, bilen løsnet og snurret rundt.

Bilen snurret helt rundt og landet tilbake igjen på hjulene. Ut gikk hele familien – uten en eneste skramme.

– Brannmannskapene som kom til stedet sa at hadde det ikke vært at vi kjørte Volvo, så hadde det sett helt annerledes ut. Vi ble alle sjekket på sykehus, men ingen skader – verken brudd eller indre blødninger. Vi var utrolig heldige, forteller Vebjørn.

Les også: Mats (34) har kjøpt Volvos første elbil: Den er helt suveren

VOLVO-FRELST: Kjærligheten til Volvo går gjennom alle generasjonene i familien Stormo, her er Jeanette Stormo (34), Matheo Stormo Fagerjord (4), Bodil Stormo (59), Vebjørn Stormo (22), Lise Linn Stormo (20) og Fred-Arne Stormo (60). Foto: Trond Tomassen, iNord

Opptatt av sikkerhet

Fra den dagen er Vebjørn og familien ekstra opptatt av sikkerhet.

– Det var en heftig opplevelse. Jeg var redd da det skjedde, for vi fikk virkelig kjenne på hvilke krefter som er i sving. I ettertid er vi glade for at vi kjørte Volvo. Volvo har bestandig vært kjent for sine sikre og solide biler. Det er ikke en bil som skvises til trekkspill hvis det skjer noe.

Det var faren, Fred-Arne Stormo som kjørte bilen.

– Det var en skremmende opplevelse, men vi fikk åpnet alle dørene og gikk ut uten en skramme. Siden den gang har jeg ikke kjørt annet enn Volvo privat, sier Fred-Arne.

Han er opprinnelig utdannet bilmekaniker, og visste allerede fra han var ung hvor stor forskjell det er på de ulike bilmerkene når det kommer til sikkerhet.

– Jeg jobbet som lærling på Bilco i Narvik. Det hadde vært en kollisjon og et sammenstøt mellom Volvo og en Opel og vi fikk begge bilene inn på verksted. Volvoen åpnet dørene, men på Opelen måtte vi bryte opp dørene. Allerede den gang så jeg kvaliteten på sikkerheten på Volvo.

UTDANNET BILMEKANIKER: Fred-Arne Stormo har vært interessert i biler hele livet, og er utdannet bilmekaniker. I dag jobber han som driftansvarlig for vei, vann og avløp i Gratangen kommune. Foto: Trond Tomassen, iNord

Skrur på gamle biler

Til sammen har familien kjøpt åtte Volvo-er hos Bil i Nord siden 2018.

– Jeg har kjøpt to V90-er, og har ytterligere to biler i bestilling – en brukt V60 og en XC40 elektrisk, forteller Vebjørn. Foreldrene har to modeller – en XC90 og en XC40, og søsteren har én, og en til Volvo i bestilling, forteller Vebjørn. Moren forteller at begge besteforeldrene også kjørte Volvo stort sett hele livet, så Volvo-kjærligheten er tydelig noe som ligger i slekta.

I tillegg til de nye bilene har familien en rekke veteranbiler.

– Min første Volvo var en 123 GT. I dag har jeg en Volvo 144 fra 1974.  144-en er under restaurering og jeg håper den til slutt står som original. Jeg har vært Volvo-entusiast i mange år, og kan Volvo-motoren fra B16 til B23 ut og inn. Jeg har en drøm om at når jeg blir pensjonist, så skal jeg krype ut i garasjen for å skru, ler 60-åringen som fortsatt ikke har noen planer om å pensjonere seg.

God kjørekomfort

I tillegg til sikkerhet er Vebjørn opptatt av kjørekomfort.

– Vi bor på bygda, og bruker bilen mye. Jeg kjøpte en V90 i juni og da hadde den kjørt 82.000 kilometer. Nå har den bikket 96.000 kilometer. Biler er til for å brukes, det er jo derfor vi har dem, de skal ikke stå i garasjen, ler Vebjørn.

Han jobber turnus og kjører til flyplassen for å komme seg på jobb. Deretter er han borte i 12 dager.

– Jeg kjører mye når jeg er hjemme. Vi bor jo på landsbygda, og må kjøre til byen hver gang vi har et ærend, sier gratangsværingen.

Vebjørn har tidligere kjørt andre merker, men nå er det kun Volvo som gjelder.

– Sikkerhet og kjørekomfort – det er ingen som slår Volvo når det kommer til sikkerhet og komfort. I tillegg får vi alltid god service og hjelp hos Bil i Nord Harstad hvis det er noe.