Besøkende på Bil i Nords avdeling i Mo i Rana, kan for tiden glede seg over en helt spesiell «gjest». Der står nemlig politibilen «Viggo» til utstilling for vinteren.

– Vi fikk bilen hit i begynnelsen av september, og den skal stå her helt til våren, forteller daglig leder Roger Storrødvann ved Bil i Nord Mo i Rana.

Politibilen Viggo Volvo 245 Bil i Nord Mo i Rana

– Vi har brukt å ha en gammel Volvo på utstilling hos oss hver vinter. Det synes vi det er litt sjarmerende, og jeg tror særlig at det er mange som har minner fra Volvo 240, legger han til.

Første politibil

Dette er første gangen Bil i Nord i Mo i Rana kan stille ut en politibil, og det synes Storrødvann er artig. Han husker godt de klassiske svarte og hvite Volvo-politibilene fra den gang han selv var barn.

Politibilen Viggo Volvo 245 Bil i Nord Mo i Rana

– Da denne bilen var ny, i 1985, var jeg selv åtte år, og i perfekt alder for å interessere meg for politibiler, forteller han.

– Jeg husker at de var både spennende og tøffe, og det er veldig artig å ha politibilen på utstilling her!

Patruljebil i Haugesund

Politibilen «Viggo» sin historie startet på Volvo’s spesialvognavdeling på Torslandaverken i Göteborg.

11. juli 1985 ble han overlevert Haugesund politikammer, og kunne starte patruljebil-karrieren sin. Karrieren varte til 1991, og etter hvert havnet «Viggo» i stedet på utstilling utenfor Politihøgskolen i Stavern.

– Vi trodde alle de gamle, svarte og hvite politibilene var borte for lenge siden, og det er egentlig et under at ikke denne også har blitt «presset», sier politibetjent John Tore Bøe fra Mo i Rana politistasjon.

– Disse bilene fikk hard medfart under bruk, og da de var utbrukt i politidistriktene, havnet de som øvingsbiler på Politihøgskolene. Akkurat denne bilen var for fin til å kaste, fortsetter han.

Ta vare på historie

Bøe reiser til Politihøgskolen i Stavern på kurs et par ganger i året, og det var i en slik anledning han fikk syn på «Viggo».

Politibilen Viggo Volvo 245 Bil i Nord Mo i Rana

– Det er for galt at såpass få av de gamle politibilene har blitt tatt vare på. Dessuten irriterer man seg jo litt over at man selv ikke har tenkt tanken på at det som er nytt i dag, er gammelt om 30 år. Litt etter litt kom tanken om at det er verdt å ta vare på utstyr for framtiden, fordi det ligger mye historie i det, sier Bøe.

Han, og kollega Stein Rosendal, fikk i 2013 lov til å hente med seg den gamle politibilen til Mo i Rana gratis, mot at de restaurerte den.

Dugnadsarbeid

På dugnadsbasis fikk politifolkene ved Mo i Rana politistasjon i løpet av fem år satt bilen i stand.

Politibilen Viggo Mo i Rana Volvo 245 Bil i Nord

– Vi har holdt på cirka en kveld i uka, og vært opptatte av at dette ikke skulle være noe stress, men heller et sosialt prosjekt. I starten var vi rundt åtte som jobbet, mens det de siste årene har vært rundt fem personer med på prosjektet, forteller Bøe.

Formålet er at bilen, i likhet med sin fetter «Pelle» i Bodø, skal fungere som en relasjonsbygger mellom politiet og publikum.

Plukket i småbiter

– Jeg er godt fornøyd med resultatet, selv om bilen kanskje ikke er 100 prosent strøken. Med midlene vi hadde, måtte vi kjøre et stramt budsjett, og vi kunne ikke bytte ut alt. Vi måtte pusse opp, og gjenbruke deler. Dessuten fikk vi overta en annen Volvo 240 som skulle skrotes, som sto ved siden av denne. Det var bra, for vi plukket nemlig politibilen helt ned i småbiter, og det gikk kanskje litt fort… Da var det flaks at vi hadde «donorbilen» å se etter.

Politibilen Viggo Mo i Rana Bil i Nord Volvo 245

Bøe er takknemlig for hjelpen de har fått fra Bil i Nord:

– Bil i Nord har vært positive til prosjektet hele veien, og har vært behjelpelig blant annet med å skaffe deler. Vi er veldig takknemlig for at «Viggo» får stå inne hos dem i vinter!

Plass inne

Dét synes Roger Storrødvann bare er hyggelig.

– Nå synes vi denne bilen fortjener å få stå inne! Politiet får altså et tørt og fint sted å lagre bilen i vinter, og vi på Bil i Nord får et kjempefint blikkfang i butikken!

Storrødvann forteller at tilbakemeldingene fra kundene har vært helt super:

– Alle som kommer inn, stopper opp ved politibilen. Den blir et samlingspunkt, og jeg synes det er ekstra artig at den er komplett med alt av utstyr. Til og med håndjernene er der! Den er litt av et skue.

En klassisk bil

Volvo 240/260 ble første gang presentert i august 1974, som en videreutvikling av 140/160-serien.

Politibilen Viggo Mo i Rana Bil i Nord Volvo 245

Volvo 240 politibil ble levert til Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Storbritannia, Nederland, Belgia, Sveits, Hellas, USA og flere. Faktisk kjøpte Saudi-Arabia 1000 biler til politibruk, og Libya kjøpte 500. Årsaken var at dette var en pålitelig, robust, sikker og komfortabel bil, som passet politiets bruk.

Bilene ble levert som 2-dørs-, 4-dørs-, og 5-dørs-variant.

Den 5. mai 1993 ble de aller siste Volvo 240’ene sendt ned produksjonsbåndet, og det var slutt for den populære modellen. Mellom 1974 og 1993 ble det produsert hele 2.862.573 eksemplarer av Volvo 240/260-serien.

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Svolvær, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.