På delelageret på Bil i Nord ryddes og sorteres det, på dekkhotellet vaskes dekk, og på bilpleieavdelingen pusses og gnikkes det. Her jobber skoleelever som synes det å ha en sommerjobb er en kjærkommen anledning til å tjene sine egne penger.

Stadig færre tenåringer har deltidsjobb eller sommerjobb, viser ferske tall fra SSB. Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekter fra slike jobber på slutten av 1990-tallet, gjaldt dette bare om lag halvparten av 17-åringene i 2015.

Det er flere årsaker til at antall ungdommer i sommerjobb er gått ned, i rapporten hentes flere mulige forklaringer fram: Arbeidslivet er blitt mer spesialisert, med generelt færre jobber for ufaglærte. Konjunkturene svinger og jobbtilbudet med dem.

Nord-Norges største bilkonsern, Bil i Nord, synes det er viktig å kunne gi ungdom muligheten til å jobbe. Denne sommeren har en rekke ungdommer fått muligheten til å teste arbeidslivet hos dem.
 

Jonas Gundersen vasker dekk

Vil tjene egne penger

Jens Gundersen (20) vasker dekk og utfører andre oppgaver på Bili Nords dekkhotell. Til høsten begynner han på geologi-studier ved universitetet og fram til studiestart skal han jobbe.

– Jeg hadde lyst å jobbe for å tjene egne penger. Det er fine folk og greie oppgaver, og jeg håper å jobbe så mye som mulig, sier Gundersen.

Les også: Stadig flere sjekker inn på dekkhotell

Yvonne Jørgensen (15) er akkurat ferdig på ungdomsskolen, og begynner til høsten på Kongsbakken videregående skole.

– Jeg søkte på sommerjobb mange steder, men fikk beskjed om at jeg var for ung. Jeg fikk denne jobben via min bror som jobber her på Bil i Nord. Jeg var veldig glad da jeg fikk sommerjobb her. Jeg har lyst å tjene litt penger, først og fremst skal pengene brukes på førerkort. Jeg fyller 16 år i desember og da skal jeg begynne på trafikalt grunnkurs.

Yvonne jobber på delelageret der hun teller varer, vasker og gjør forefallende arbeid.

– Jeg synes det er godt å jobbe med hendene, og liker at det er arbeid som innebærer både å løfte og bære.
 

Sparer til bil

Rydder i delelageretKristine Begic (16) har lyst å bli psykolog, men i sommerferien ville hun først og fremst ha noe å gjøre. Da ble det maling, vasking og rydding hos Bil i Nord.

– Jeg ønsket å tjene penger og ha noe å gjøre. Det er fint å ha en sommerjobb, for jeg hadde ellers ingen spesielle planer. Jeg skal spare pengene til å kunne kjøpe meg en bil, sier Kristine. Hun jobber hos Bil i Nord hele sommerferien med unntak av to uker.

Erik Hansen (16) har samme bil drøm. Han er akkurat ferdig med ungdomsskolen og begynner til høsten på idrettslinja ved Tromsdalen videregående skole.

– Her gjør jeg alt mulig og hjelper til med det som trengs, det være seg rydding eller maling.Jeg synes det er artig å tjene egne penger, i stedet for bare å trø hjemme hele sommeren. Først og fremst skal jeg spare pengene, slik at jeg har litt hvis det dukker opp noe. Bestemor har lovd billappen til alle barnebarna, så muligens blir jeg å spare til bil. Da blir det muligens en Volvo, vi har allerede begynt å se på det, sier Erik.

Mathias Pettersen (16) jobber med bilpleie, der han vasker biler inn- og utvendig.–Pappa jobber her og jeg har vært med ham på jobb tidligere og hjulpet ham. I sommerjobber jeg her i tre uker, sier Mathias. Han er ferdig på Kroken ungdomsskole og begynner til høsten på Brevika videregående skole på studieretningen ”Teknisk industriell produksjon”.Han er klar på hva lønnen fra årets sommerjobb skal brukes på:

– Jeg sparer penger til ny telefon.

Mathias Pettersen pusser biler
 

Viktig samfunnsoppgave

Servicemarkedssjef Morten Skouge i Bil i Nord forteller at bilkonsernet er en stor organisasjon som synes det er viktig å kunne tilby sommerjobb til ungdommer.

–Vi ser på det som en viktig samfunnsoppgave å også tilby ungdommer mulighet til en jobb og til å tjene egne penger. Det er viktig å få erfaring fra arbeidslivet, og det kan vi være med å gi dem. I tillegg gjør de en del forefallende arbeid som vi ellers ikke rekker å gjøre i løpet av året.