FULL KLAFF: Aurora Pedersen er glad for lærlingplassen hos Bil i Nord.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

FULL KLAFF: Aurora Pedersen er glad for lærlingplassen hos Bil i Nord.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Etter å ha jobbet flere år i butikk følte Aurora Pedersen at tiden var inne for å ta en utdannelse.

– Mamma ønsket å få meg inn på noe akademisk, men det hadde jeg ikke lyst til. Jeg er glad i bil og tenkte at det kunne være interessant å jobbe med, sier Aurora.  

Hun visste ikke om muligheten til å begynne som lærling, selv om hun er ufaglært.

– Da jeg fikk vite at det gikk an, gikk jeg runden hos alle verkstedene i byen. Jeg masa meg til å få begynne her hos Bil i Nord, for det virka så bra. Jeg har ikke angret på det. Det er kjempeartig og mye mer å lære enn det jeg trodde, ler Aurora som nå har vært hos Bil i Nord i seks måneder.

Les også: Mekanikertalentet Wilhelm (15) imponerer på verkstedet

GLAD: Aurora Pedersen er glad i både biler og kunder, og liker at det er mye kundekontakt på Bil i Nords verksteder.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

GLAD: Aurora Pedersen er glad i både biler og kunder, og liker at det er mye kundekontakt på Bil i Nords verksteder.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Åpent verksted og mye kundekontakt

Hun er glad i kundekontakt og å snakke med folk, og det er en stor fordel i og med at mekanikerne hos Bil i Nord snakker direkte med kundene.

– Jeg er flink å prate og ikke sjenert. Det går helt fint at det er åpent verksted her og at kundene kommer rett inn til oss, sier Aurora.

Det gode arbeidsmiljøet er også et stort pluss.

– Dette er den beste arbeidsplassen jeg har vært på. Her sier de for eksempel god morgen og bryr seg om hvordan jeg har det. Jeg lærer masse av de andre mekanikerne og synes det er artigst når jeg får til og forstår hvordan alt i en bil fungerer.

Trenger din bil reparasjon, EU-kontroll eller service? Klikk her for enkelt å bestille time på verksted.

VERKSTED: Steffen Jakobsen og Bil i Nord synes det er verdifullt å ha lærlinger på verkstedet.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

VERKSTED: Steffen Jakobsen og Bil i Nord synes det er verdifullt å ha lærlinger på verkstedet.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Viktig med lærlinger

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilforhandler og er representert med ni avdelinger i hele landsdelen – Tromsø, Svolvær, Bodø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Mo i Rana og Mosjøen. På alle avdelingene tar de imot lærlinger.  

– Vi synes det er viktig å satse på ungdom. Hvis vi skal sikre oss gode ressurser i framtida, så må vi være med på å bygge dem selv også, sier servicemarkedsleder Steffen Jakobsen i Bil i Nord Tromsø.

Lærlinger i Bil i Nord følges tett opp i samarbeid med Opplæringskontoret.

– Lærlingtiden følger et fast opplegg og sammen med opplæringskontoret har vi gjennomgang med lærlingen fire ganger i året og ser på status i forhold til læreplansmålene. For oss er det viktig at lærlingen så tidlig som mulig skal få jobbe og ikke bare stå og se på. Vi ønsker at de skal være delaktige, sier Jakobsen.

Les også: Martin flyttet etter kjæresten og beholdt «samme» jobb

ARTIG PÅ JOBB: Hjelpearbeider Aron Bakken og mekaniker Christian Nicolaisen trives under panseret.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

ARTIG PÅ JOBB: Hjelpearbeider Aron Bakken og mekaniker Christian Nicolaisen trives under panseret.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

 

Fagbrev lette kjøretøy

Christian Nicolaisen (21) og Ariel Moldenæs (20) er nylig ferdig med læretiden og har tatt fagbrev.

– Det har vært en stressende tid, og det var mye lesing og arbeid fram mot fagbrevet. Jeg ville være sikker på at jeg kunne alt, forteller Christian. Han har nå fått fast jobb hos Bil i Nord, og skal fra januar ha permisjon for å avtjene verneplikten.

– Det er et veldig bra arbeidsmiljø her, og jeg trives godt. Det er godt samhold, og vi har det trivelig i lag, sier Christian.

Han trives godt som mekaniker, og liker at det er varierte dager.

– Ingen dag er lik, og jeg liker både feilsøking og skruing.

FAGBREV: Ariel Moldenæs var nervøs før fagprøven, men er glad for å ha bestått og ha fast jobb hos Bil i Nord.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

FAGBREV: Ariel Moldenæs var nervøs før fagprøven, men er glad for å ha bestått og ha fast jobb hos Bil i Nord.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

 

Nervøs før fagprøven

Ariel Moldenæs har også fått fast jobb etter å ha avlagt fagprøven.

– Fagprøven varer fire dager, og det er deilig å være ferdig med den. Man får en oppgave og skal først planlegge skriftlig hva som skal gjøres. Det må lages en arbeidsordre med alle delene man trenger, og så kommer sensorene innom flere ganger i løpet av disse dagene for å se og høre hva man gjør. Man må forsvare arbeidet sitt og forklare hvorfor og hvordan man arbeider. Hver dag må man loggføre det man har gjort og gi en faktabasert egenvurdering på arbeidet.

Hun er glad for å gå rett over i fast jobb etter at fagprøven var bestått.

– Noen lærlinger får ikke tilbud om jobb fra lærlingebedriften, så det kommer veldig an på. Jeg synes det er flott å jobbe her, og det er både varierende og spennende arbeidsoppgaver.

Les også: Ariel har ikke angret et sekund på at hun valgte bilmekanikeryrket

HYGGELIG TONE: Personlig servicetekniker Tomas Solheim og Aurora Pedersen har det hyggelig på jobb. Lærlingene jobber med alle fast ansatte på verkstedet for å lære så mye som mulig.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

HYGGELIG TONE: Personlig servicetekniker Tomas Solheim og Aurora Pedersen har det hyggelig på jobb. Lærlingene jobber med alle fast ansatte på verkstedet for å lære så mye som mulig.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Jobb-garanti for lærlinger

Servicemarkedsleder Steffen Jakobsen opplyser at Bil i Nord i hovedsak gir lærlinger som har tatt fagbrev hos dem fast jobb.

– Vi har brukt to år på å lære dem opp innen våre systemer, og da trenger vi ikke begynne på nytt med noen andre som har fagbrev. Man sier at en bil er en bil, men selv om grunnprinsippene er like, så er det forskjellige datasystemer og løsninger fra merke til merke. Så lenge vi har arbeid nok, så tar vi lærlingene med videre.

SKOLELEI: Aron Bakken (til venstre) er lei av å gå på skolen, og trives bedre med en praktisk jobb. Denne dagen arbeider han sammen med Christian Nicolaisen som akkurat har tatt fagbrev.  
        
            (Foto: Tom Benjaminsen, iNord)

SKOLELEI: Aron Bakken (til venstre) er lei av å gå på skolen, og trives bedre med en praktisk jobb. Denne dagen arbeider han sammen med Christian Nicolaisen som akkurat har tatt fagbrev.   Foto: Tom Benjaminsen, iNord

 

Flere muligheter for læretid

Det er flere veier for å ta lærlingtiden og til slutt fagbrev for lette kjøretøyer. Noen starter med videregående skole først, og deretter to års læretid. Man kan også være ufaglært og da får man 3,5 års læretid (og 1 år hvis du har fagbrev fra før i samme yrkesområde). Det er også mulig med en mellomting.

– Da går man egentlig på skolen, men kan komme til oss på arbeidstrening i tre måneder der man får prøve seg i yrkeslivet. Deretter kan vedkommende tas inn i lære hvis både personen og arbeidsgiver ønsker, forteller Jakobsen.  

Aron Bakken (18) er en av dem, og er i dag hjelpearbeider på verkstedet.

– Jeg var skolelei og har lyst å bli bilmekaniker. Jeg har kjørt mye sykkel og snøscooter, og liker skruing. På skolen var det mye fag og lite praktisk arbeid, men her får jeg jobbe 5 dager i uka på verkstedet, forteller Aron. Han gikk til læreren på skolen, fortalte om ønsket sitt og fikk hjelp fra opplæringskontoret for å skaffe seg innpass hos Bil i Nord.

Målet er å ta fagbrev.
– Her får jeg lære noe hver dag, og dagene går mye fortere enn de gjorde på skolen. Jeg kan selv være med å bestemme hva jeg ønsker å gjøre og det er mye lettere å være her enn på skolen.

Les også: For ekteparet Steffen og Laila er det helt naturlig å dele arbeidsplass. De har aldri prøvd noe annet.

VERKSTED: Hver dag samles alle verksted-medarbeiderne for å gå igjennom dagens arbeidsoppgaver.  

VERKSTED: Hver dag samles alle verksted-medarbeiderne for å gå igjennom dagens arbeidsoppgaver.  

 

Karriere i bilbransjen?

Bilbransjen er i rivende utvikling, og Bil i Nord håper flere unge tar kontakt, gjerne direkte med den avdelingen de ønsker seg lærlingeplass ved.

– Det skjer utrolig mye spennende i bilbransjen, og vi er hele tiden på jakt etter folk som er nøyaktig, ansvarsbevisst og som liker å jobbe med bil. Det er kanskje ikke alle som tenker over at hos en bilforhandler treffer du et bredt spekter av fagområder, alt fra økonomi, salg reservedelsfaget, hjulutrustningsfaget, bilmekaniker, biloppretter og bilpleie. Vi trenger alltid noen nye på laget, så ikke nøl med å ta kontakt.

Er du eller noen du kjenner interessert i å jobbe med bil? Ta kontakt med en av Bil i Nords avdelinger.