Tirsdag 18. desember fikk langrennsløper Anna Svendsen fra Tromsø endelig beskjed om at hun er tatt ut til Tour de Ski. Det skjedde etter at hun gjorde en god svært god figur i Skandinavisk Cup i Östersund i midten av desember.

Annerledes romjul

Når Tour de Ski starter i Toblach i Italia 29. desember, er det første gang med Anna Svendsen i den norske troppen. Svendsen tilhører Tromsø Skiklubb Langrenn, og er en del av Team Veidekke Nord-Norge.

Anna Svendsen

— Jeg er veldig glad for at jeg ble tatt ut, og det blir en ny og stor opplevelse for meg. Det er noe jeg ser fram imot, selv om det blir en veldig annerledes romjul en jeg hadde sett for meg, sier Svendsen.

— Ikke at jeg klager på det, altså, legger hun raskt til.

— Jeg har alltid hatt lyst til å gå Tour de Ski, og nå får jeg muligheten!

Tour de Ski består av syv løp, som går over ni dager i Italia, Sveits og Tyskland.

— Det er et veldig tett program, og det blir hardt, men jeg tror jeg skal takle det. Jeg har aldri gått så mange renn på så kort tid, men det er jo likt for alle som deltar, slår Svendsen fast.

Sterk tropp

I den norske troppen stiller også Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kari Øyre Slind, Kathrine Rolsted Harsem, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Mari Eide på kvinnesiden. Heidi Weng har vunnet Tour de Ski de to foregående årene.

— Det er et sterkt norsk lag som stiller, men jeg lar meg ikke stresse av det. Jeg gleder meg til å dra på tur med de andre, og det er nok ikke meg det største presset ligger på, sier Svendsen.

Allikevel er hun tydelig på at hun har klare ambisjoner:

— Jeg er jo ikke på landslaget, og det er nok ingen som forventer at jeg skal være på topp. Allikevel har jeg jo forventninger til meg selv, og det er nok mest jeg selv som legger press på meg. Det er jo en grunn til jeg går renn – jeg vil gjøre det bra, sier hun.

Høydepunkt

 Svendsen har størst forhåpninger for de to klassiskrennene på 10 kilometer.

AVHENGIG AV BIL: Anna Svendsen er avhengig av bil for å komme seg rundt på trening. Derfor er hun veldig glad for samarbeidet hun har med Bil i Nord.

— De sikter jeg meg ekstra inn på. Jeg er best på klassisk, men har gjort det godt i sprint også og håper å kunne prestere innen begge deler. Jeg føler at formen er god, og håper å fortsette i den flyten.

— Blir dette ditt store gjennombrudd som seniorløper?

— Det kommer nok helt an på hvordan jeg gjør det, så det tør jeg ikke tenke på nå. Men Tour de Ski blir høydepunktet i min karriere til nå, selv om jeg ikke håper det blir høydepunktet denne sesongen. Det er masse renn etter Tour de Ski også, som jeg håper å gjøre det godt i, sier hun.

Representerer Nord-Norge

Svendsen er den eneste nordnorske løperen i kvinnetroppen. På herresiden deltar Finn Hågen Krogh fra Alta.

— Jeg representerer Nord-Norge i Tour de Ski, og det er artig! Men det er umulig å forutsi resultatene – det er sinnssykt høyt nivå. Jeg håper å gå det jeg er god for, og så får vi se om det holder. Uansett håper jeg på norsk sammenlagtseier til slutt, sier hun.

Anna Svendsen blir ikke den første i familien til å prøve seg på Tour de Ski – i 2011 deltok storesøstera Sara Svendsen.

— Dessverre måtte hun avbryte på grunn av sykdom, men hun kan nok hjelpe meg litt i forberedelsene med sine erfaringer fra rennet.

Sterkt konkurranseinstinkt

Svendsen har en ambisjon om å bli tatt opp til landslaget eller rekruttlandslaget til neste år, men er samtidig klar over at det er stor rift om plassene.

— Jeg har et mål om det, men da må man prestere gjennom hele sesongen. Jeg prøver å ikke fokusere på det, men kun å fokusere på å gå fort. Tour de Ski er Tour de Ski, og sesongen er lang. Det er mange viktige skirenn som kommer etter.

Heldigvis elsker Anna Svendsen å konkurrere:

— Det er jo dette jeg trener for! Jeg elsker å konkurrere, og har nok et stort konkurranseinstinkt. Jeg er jo tross alt yngst av seks søsken…det har nok hjulpet på, ler hun.

Avhengig av bil

For å være i form til sesongen, trener Svendsen jevnt gjennom hele året. Da er hun helt avhengig av å ha tilgang på bil, for å komme seg rundt.

Derfor en hun veldig glad for samarbeidet hun har med Bil i Nord, og for sin trofaste Volvo V40.

— Jeg hadde ikke klart meg uten, sier langrennsstjerna.