Du kjenner følelsen? Endelig hjemme etter ferieturen – og så tar du et blikk på bilen: Grillen og frontvinduet fulle av rester etter insekter, kaffesøl og gamle servietter i dørken, sand i bagasjerommet og smuler i baksetet.

– Dette er et «prakteksemplar» av en bil slik den ser ut etter ferien, gliser bilpleier Per Larsen mens han viser fram bilen sin første arbeidsdag etter ferien.

– Her ser du dieselsøl på siden, døde insekter i fronten, smuler etter at ungene har spist i baksetet. Selv om jeg er bilpleier, så ser også min bil slik ut etter noen ferieuker, ler han.

Ser din bil likens ut? Det er heldigvis mulig å få bilen skinnende ren igjen. Bilpleierne hos Bil i Nord viser her sine beste tips for å få bilen ren igjen, både utvendig og innvendig.

Utvendig vask av bilen

VASK: Spyl bilen ovenfra og ned, for å unngå renneveier.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

VASK: Spyl bilen ovenfra og ned, for å unngå renneveier.   Foto: Trond Tomassen, iNord

1. Start med forvask

Vanligvis begynner man forvasken med avfetting, metallpartikkelfjerner og forvasksåpe. For å fjerne insekter råder bilpleier David Jønsson om å starte med insektsfjerner.

– Det nytter ikke med avfetting og vanlig såpe for fjerne insekter, da trengs en egen insektsfjerner, sier Jønsson. Hvis du ikke har tilgang til å vaske bilen, bør du likevel forsøke å skylle av de verste insektsrestene hver gang du har vært ute med bilen.

– Det er lettere å fjerne dem med én gang enn å få dem bort på et senere tidspunkt. Insektsrester kombinert med sterkt sollys kan potensielt ødelegge lakken. Fugleskit bør man også fjerne så raskt som mulig. Nå begynner også bærsesongen, og da er det også mer syre i fugleskiten enn vanlig.

Det er også mange som har kjørt på nyasfalterte veier i sommer. Da legger det seg raskt små asfaltbiter på bilen, i tillegg til bremsestøv og annen skit.

– Påfør alltid produktene nedenfra og opp på bilen. Begynner du nede, slipper du at midlene renner nedover og lager renneveier, sier Jønsson.

FJERNER INSEKTER: Om sommeren er det smart å bruke et eget middel for å fjerne rester av mygg, fluer og andre insekter. Spray på og la det virke før du skyller av.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

FJERNER INSEKTER: Om sommeren er det smart å bruke et eget middel for å fjerne rester av mygg, fluer og andre insekter. Spray på og la det virke før du skyller av.   Foto: Trond Tomassen, iNord

2. Spyl bilen godt

Spyl bilen ekstra godt etter forvask. Begynn nede ved kanaler og jobb deg oppover. En fordel er å ta ett panel i slengen. Når hele bilen er spylt, så spyl en gang til ovenfra og nedover.

SVAMPVASK: Bruk svamp og såpe for en grundig vask av bilen.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

SVAMPVASK: Bruk svamp og såpe for en grundig vask av bilen.   Foto: Trond Tomassen, iNord

 

3. Vask med svamp og såpe

Svampvask gjøres med en god vaskehanske eller svamp med store porer. Skyll svampen ofte, hvis ikke risikerer du at små steiner og partikler sitter fast og riper opp lakken unødig.

4. Skyll bort alle såperester

Ikke la bilen lufttørke eller tørke i sola. Filler eller håndduker til kropp er ikke bra på lakk.

– Bruk et mikrofiberhåndkle beregnet for tørk av bil. Disse har ekstremt god oppsugingsevne og er skånsom for lakken. Tørk med lett hånd, forklarer Larsen.

Innvendig vask

En skikkelig innvendig vask gir deg også «nybil»-følelsen tilbake.

– En ren bil handler om mer enn bare det synlige, for rester av sand, mat og eventuelt kjemikalier tærer på alle overflater inne i bilen. Gå derfor grundig til verks, sier bilpleieren.

1. Ta ut alle løse deler

Fjern matter, barneseter og andre ting som er løst.

STØV: Med en kraftig støvsuger får du bort det meste av støv og skitt som har samlet seg gjennom sommeren.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

STØV: Med en kraftig støvsuger får du bort det meste av støv og skitt som har samlet seg gjennom sommeren.   Foto: Trond Tomassen, iNord

 

2. Støvsug hele bilen

Støvsug hele bilen, begynn øverst og ta dørken sist. Start med luftkanalene, deretter seter, innsiden av dørene og andre flater, før du avslutter med gulvtepper og mellom stolene.

Profesjonelle bilpleiere kan også blåse rent der hvor støvsugeren ikke kommer til, enten det er nede i sømmer eller innerst inne i luftekanalene.

– Vi har tilgang til luft som gjør at vi får blåst ut støv og sand fra alle sømmer, sprekker og hulrom. Dette er steder hvor en vanlig støvsuger ikke kommer til, forteller Jønsson.

BLÅSER BORT: En profesjonell bilpleier har utstyr for å blåse bort de aller minste partiklene som lett gjemmer seg i sømmer og inne i hulrom.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

BLÅSER BORT: En profesjonell bilpleier har utstyr for å blåse bort de aller minste partiklene som lett gjemmer seg i sømmer og inne i hulrom.   Foto: Trond Tomassen, iNord

3. Vask forsiktig

Bruk aldri en tørr fille eller tørkepapir for å rengjøre instrumentpanelet. Små, tørre partikler av støv og sang kan ripe opp overflate.

– På skinnseter må man være spesielt forsiktig når man vasker, slik at man ikke riper opp overflaten dersom det fortsatt ligger små partikler av støv og sang i setet, forteller Larsen.

Unngå å bruke vanlig såpe og vann, men heller kjøpe et av rengjøringsmidlene som er beregnet på bil.

 

4. Impregner skinnseter i bil

Har man skinnseter bør man impregnere setene etter vask. Impregnering av skinnseter gjør at de beholder mykheten og glansen.

5. Vask vinduer og dørkarmer

Det er viktig å finne et vindusvaskemiddel som ikke lager skjolder.

– Til slutt tar du dørkarmen. En innvendig vask er fra du åpner døren, sier Larsen.

SAND: Etter en lang sommer med godt vær skal det godt gjøres å ikke ha sand i bagasjerommet eller i dørken.  
    
      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

SAND: Etter en lang sommer med godt vær skal det godt gjøres å ikke ha sand i bagasjerommet eller i dørken.   Foto: Trond Tomassen, iNord

 

6. Spyl dørmatter

Til sist står dørmattene for tur. Disse spyles og tørkes før de legges på plass igjen.

Voila! Bilen er nå skinnende ren!

Alle Bil i Nord sine avdelinger tilbyr profesjonell bilpleie, som betyr at både innvendig og utvendig vask gjøres enda grundigere og bedre enn du klarer hjemme. Ønsker du proff bilpleie? Klikk her for å bestille.

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilkonsern, og har forhandlere og verksted i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Svolvær, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.