Det ligger mye grus og småstein i veibanen, som igjen fester seg i bildekkene. Ved høy hastighet kan grusen slippe taket, og slynges av gårde. Da er det fort gjort at det kan komme skader – enten små eller større – på bilruta.

–  For å unngå steinsprut er det viktig å ikke ligge for nært bilen som kjører foran, men å holde god avstand, råder Oddgeir Berg, teknisk leder på Bil i Nords verksted i Tromsø.

–  Stort mer enn det kan man faktisk ikke gjøre for å unngå skader, legger han til.

Ifølge tall fra Finans Norge opplevde 256.974 bileiere steinsprutskade i 2017, noe som tilsvarer 700 skader hver dag. Antallet steinsprutskader økte med 3 prosent fra 2016, mens erstatningene økte med 8 prosent, skriver bladet Motor.
 

Reparer raskt

Er man allikevel uheldig, er det særlig én ting som er viktig:

–  Får man først en steinsprutskade på ruta er det viktig å reparere den snarest mulig. Hvis ikke kan den sprekke opp mer, råder Berg.

De fleste steinsprutskader kan nemlig repareres, uten at man trenger å skifte ut hele ruta.

–  Men kjører man for lenge med den kan det bli forurensing i skaden. Da kan den ikke repareres, sier Berg.

Bilglassreparatør Dan Steve Larsen

Rask reparasjon

Dersom steinsprutskaden er midt i synsfeltet holder det ikke å reparere. Da må ruta skiftes, forteller Oddgeir Berg videre. I tillegg spiller størrelsen på skaden inn i vurderinga.

–  Vi vurderer hvert enkelt tilfelle, og ser om vi kan reparere eller om ruta må skiftes, forteller Berg.

–  Men dersom vi kan reparere skaden, er det gjort på en liten halvtime.

Å reparere en steinsprutskade er kostnadsfritt dersom man har kasko eller del-kasko.

Fredrik Kristiansen frontrute

Gratis ruteskift

På skift av rute må man regne med en egenandel. Det gjelder derimot ikke for Volvo-eierne.

Dersom en Volvo-kunde med Volvia-forsikring skifter ruta hos et autorisert Volvo-verksted, slipper de nemlig helt unna egenandelen – og får ei flunkende ny frontrute til kroner 0,-.

Har du fått en skade på frontruta? Sving innom oss eller klikk her, så får du råd om hva som må gjøres. Vi kan også ordne alt med forsikringsselskapet ditt.