Man kan hekte campingvogn på de fleste biler, utenom noen elbiler, forteller salgssjef for brukte biler hos Bil i Nord, Brynjar Yttregaard.

Men det er forskjell på tillatt slepevekt fra bil til bil, fortsetter han.

Det som avgjør hvor mye du har lov til å trekke er førerkortklassen, samt tillatt hengervekt og tillatt vogntogvekt på bilen. Før du begir deg ut på veien er det viktig at du sjekker hva du egentlig har lov til å dra etter bilen.

Den informasjonen finner du detaljert på Statens vegvesen sine hjemmesider.

Regelverket

Enkelt fortalt sier reglene som følger:

  • Hovedregelen er at du må avlegge egen tilhengerprøve for å få trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo, men denne begrensningen gjelder ikke for førerkortklasse B dersom du dekkes av den såkalte «campingvogn-regelen».
  •  «Campingvogn-regelen» for førerkortklasse B sier at man kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo dersom summen av tilhengerens tillatte totalvekt og bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kilo. Tillatt totalvekt finner du i vognkortet til bilen og tilhengeren.
  • Har du førerkortklasse B96 (du kan få påført kode 96 til førerkortklassen etter minst syv timer obligatorisk opplæring), kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo dersom summen av tilhengerens tillatte totalvekt og bilens tillatte totalvekt er i området 3501 kilo – 4250 kilo.
  • Dersom du tok førerkortklasse BE for første gang før 19. januar 2013 trenger du ikke å beregne tilhengerens tillatte totalvekt. Da holder det å sjekke bilens tekniske begrensinger for tillatt hengervekt, samt tillatt vogntogvekt. Sistnevnte er den maksimale vekten på bil + tilhenger.
  • Tok du derimot førerkortklasse BE etter 19. januar 2013 får ikke tilhengerens tillatte totalvekt overskride 3500 kilo. Dersom tilhengeren overskrider 3500 kilo må du ha førerkortklasse C1E.
  • Obs obs 1! Selv om du ut fra førerkortklassen din har lov til å trekke en tilhenger over 750 kilo, må du alltid sjekke hva som er tillatt hengervekt på bilen din. Det står i vognkortet. Dette er en grense som er satt av bilfabrikanten, og det er viktig at den ikke overskrides. Du får heller ikke overskride bilens tillatte vogntogvekt – altså summen av bilens og tilhengerens totalvekt.
  • Obs obs 2! Tilhengere med tillatt totalvekt over 750 kilo skal være utstyrt med brems! Det finnes egne regler for tillatt hengervekt uten brems.

Tilhengerkalkulatoren

En grei måte å sjekke dette på er å gå inn på vegvesenets Tilhengerkalkulator. Der kan du legge inn bilens registreringsnummer, førerkortklassen din og tilhengerens registreringsnummer, sier Yttregaard.

CAMPINGVOGN: Brynjar Yttregaard minner om at det er kjempeviktig å laste korrekt – både bil og vogn.

Videre minner Yttregaard på at det er kjempeviktig å laste korrekt – både bil og vogn.

Du skal ha rett kuletrykk og rett lufttrykk i hjulene. Det er viktig både for miljø og sikkerhet – det er ikke bare «tut og kjør», sier han.

Ferieklar bil

Dessuten kan det være lurt å ta en service på bilen så du vet at den er ferieklar, råder han videre.

Før ferien kan det nemlig lønne seg å kontrollere at lysene fungerer, at du har riktig lufttrykk og mønsterdybde på dekkene, og om det er noe skjevslitasje. I tillegg bør man peile oljen, fylle på med spylevæske og sjekke om vindusviskerne bør byttes.

Les mer om hva du burde sjekke før du begir deg ut på langtur her!

Ny bil?

I tillegg må man huske på utvendige speil slik at man ser hva som foregår bak vogna.

SPEIL: Husk på utvendige speil, slik at du ser hva som foregår bak vogna.

Dersom man skal bruke bilen mye til turer med campingvogn kan det være lurt å tenke på hvilken størrelse det er på drivstofftanken. Det varierer selvfølgelig mye, men på de fleste biler vil man få et økt drivstofforbruk når man kjører med campingvogn, sier Yttregaard.

Men vurderer man å kjøpe en ny bil før campingsesongen vil Yttregaard allikevel anbefale å i første rekke tenke på hvordan man bruker bilen resten av året.

Skal du kjøpe ny bil vil vi gjøre en behovsanalyse, der vi ser på hva du skal bruke bilen til alle de ukene i året der du ikke er på campingferie, slik at vi finner det beste alternativet.