Nysnøen har allerede lagt seg på fjelltoppene, og den magiske datoen for dekkskifte kryper stadig nærmere. I Nord-Norge må man skifte til vinterdekk innen 15. oktober. Hos Bil i Nord er de allerede i gang med dekkskifte, men ved månedskifte blir det full rulle.

Bil i Nords dekkansvarlig, Kennet Johnsen, gir deg her sin sjekkliste for vinterdekkene.
– Aller først er det viktig å sjekke om dekkene holder en sesong til. I Norge er det lovpålagt å ha en mønsterdybde på minst 3 mm i vintersesongen, men NAF anbefaler 5 mm, sier Kennet Johnsen.

I tillegg til å sjekke mønsterdybden, bør du også se etter skader, slik som rifter og bulker.

Sjekk antall pigger på vinterdekk
Før dekkene monteres er det viktig å kontrollere at det er tilstrekkelig med pigger igjen i dekkene, og at de sitter godt.
– Det er opp til hver enkelt hvor mange pigger det skal være i et dekk, men generelt vil jeg si at piggdekk uten pigger er livsfarlig. Det finnes ikke krav om å erstatte manglende pigger, men det finnes et krav om at man må ha pigger på alle hjul dersom man kjører med piggdekk, sier Johnsen.

Hvis du kjører piggfritt, bør du også sjekke produksjonsdatoen til dekket, for å unngå hard og gammel gummi. Da forringes kvaliteten på piggfrie dekk raskt.
Ved dekkskifte bør sommerdekkene som tas av, vaskes godt og gå over.

Dekk må oppbevares tørt, mørkt og kjølig
– Dekk bør oppbevares mørkt, kaldt og kjølig for at gummien skal holde lengst mulig. Det kan også være lurt å fjerne småstein i dekkene, sier Johnsen.

Til sist må du sjekke dekktrykket. Det er viktig å være oppmerksom på at det trengs et annet dekktrykk om vinteren enn det man har om sommeren. Når dekktrykket er korrekt, må du også nullstille dekktrykksensorer.

Bil i Nord gjør jobben for deg
Etterspørselen etter «hotellplass» for bildekk har eksplodert de siste årene.  På dekkhotellet «sover» dekkene i en kald seng på et mørkt rom, og får samtidig den nødvendige pleien.
– Folk har oppdaget de mange fordelene det er med å ha dekkene på hotell. Stadig flere har dårlig plass til å lagre hjul i garasjen eller i en bod. Plassen er mindre, mens for mange så har hjulsettene økt i størrelse, sier dekkhotell-sjef Kennet Johnsen.

I tillegg til oppbevaring betyr også dekkhotell at noen «hotellverten» skifter dekkene, i tillegg til rengjøring, kontrollsjekk og forsikring.
– Rengjøring av dekk og felger er viktig for hjulenes holdbarhet. Vi kontroller også mønsterdybde, lufttrykk og ser etter eventuelle skader. Hvis du har dekkene på dekkhotell hos oss, så kan du få deg en kaffekopp mens vi skifter dekkene, sier Johnsen.