Fra 1. oktober øker Nokian prisene på dekk med 3 prosent, og på samme tid øker Bil i Nord prisen på dekkhotell - fra 990 kroner til «litt over tusenlappen» - 1049 kroner.

– I år er det rett og slett smart å være tidlig ute. Det handler både om å sikre seg dekk, men også om å slippe å betale mer for dekkene enn nødvendig, sier dekkhotellsjef Kristoffer Lockert hos Bil i Nord Tromsø.

Prisen for dekkhotellet bestemmes av tidspunktet for bestilling. Du velger selvsagt dato for omlegging og innsjekking fritt.

– «Sengene» på dekkhotellet er klare, og dersom du kjører piggfritt kan du skifte før 16. oktober, sier Lockert.

Frykter mangel på vinterdekk

Mange av dekkene som tidligere har vært solgt, er produsert i Russland. Som følge av invasjonen av Ukraina er det innført en rekke sanksjoner mot Russland, og flere frykter mangel på dekk.

– Vi har fått noen spørsmål fra kundene våre om tilgangen på dekk i år, sier Lockert.

– Våre dekkleverandører har signalisert at det kan bli lavere tilgang på noen dekk utover vinteren. Akkurat nå er tilgjengeligheten grei på de fleste dimensjoner, men vi ser at enkelte dimensjoner sliter vi mer med, legger han til.

– Dette kan endre seg utover høsten, selv om vi er optimistiske på at alle som trenger nye dekk skal få nye dekk.

LAVERE TILGANG: Bil i Nords dekkleverandører har signalisert at det kan bli lavere tilgang på dekk utover vinteren.

Kvalitetssikrer

Fristen for å skifte fra piggdekk til sommerdekk er satt til 16. oktober i Nord-Norge.

På Bil i Nords dekkhotell gjør de klar til å skifte fra sommerdekk til vinterdekk.

Før en ny sesong går Bil i Nords egne «dekksperter» over alle dekkene, og kvalitetssikrer dem.

– Vi ser over alle vinterdekkene på hotellet, for å sjekke at de er i orden før vi skal begynne å legge om. Dersom vi ser at det er behov for å bytte ut dekk, melder vi fra til eieren, forteller Lockert.

Oppbevarer dekkene riktig

Som dekkhotellsjef er det kanskje ikke overraskende at Lockert anbefaler nettopp dekkhotell – men han mener oppriktig at det har stor betydning for dekkene.

– Vi opplever at folk kommer til oss fordi de har punktert, og så er grunnen at dekkene deres er helt utslitte. Iblant kan gummien ha sprukket fordi den har blitt gammel og hard. Det er fordelen med dekkhotell – vi sikrer deg riktig lagring av dekkene dine. Her oppbevares dekkene kaldt, og beskyttet for UV-stråling. På den måten beskyttes gummien best mulig, forteller han.

Mange sliter også med plassen, og opplever at dekkene tar opp unødvendig mye plass i bod, garasje, eller på veranda.

– Jeg ser også folk som oppbevarer dekkene sine utendørs, og eksponert for UV-stråling. Det er ikke heldig for gummien. Dekk på dekkhotell gir veldig enkelt dekkhold, til en gunstig pris. Da vet du at dekkene dine er lagret riktig, de tar ikke opp masse plass hjemme hos deg, og du slipper å selv stå ute og jekke og skru, når det er på tide å legge om.

SLITTE DEKK: Er det på tide med nye vinterdekk i år?

Slitte dekk

Prisen for lagring i et halvt år, vask og ett dekkskift hos Bil i Nord er fram til 1. oktober 995,-. Dersom du bestiller etter 1. oktober øker prisen til 1049 kroner.

Varighet på vinterdekk kommer selvsagt helt an på kjøremønster, kjørelengde og type bil. Tunge biler sliter dekkene vesentlig raskere.

– Men begynner man å nærme seg 3 mm mønsterdybde, så burde man begynne å tenke på nye dekk, råder Lockert.

– I tillegg må man se på om dekkene er jevnt slitt. Dersom de er skeivt slitt, kan det handle om feil hjulstilling.

Piggfritt på vinteren

Hvis du kjører piggfrie vinterdekk, har du lov å skifte tidligere enn 16. oktober. Hvis du ønsker å bytte tidligere enn 16. oktober, er det lettere å få det tidspunktet du ønsker og det tar også kort tid.

– Bestill gjerne time hos oss. Her kan du ta deg en kaffe mens du venter, og når du er ferdig med kaffen, er bilen din klar. Vi setter av 30 minutter per bil, forteller han.

Klikk her for å bestille dekkhotell hos Bil i Nord.