1.mai er fristen for å legge om til sommerdekk her i Nord-Norge, selv om du må bruke sunn fornuft dersom du fortsatt kjører på veier med is og snø.

Når du skal sko bilen til en ny sesong, er det smart å sjekke om dekkene fortsatt holder mål.

Det enkleste er å undersøke mønsterdybden. Minste tillatte mønsterdybde er 1,6 mm for sommerdekk, men NAF anbefaler minimum 3 mm.

– Dekkene bør skiftes før disse grensene nås. Risikoen for vannplaning øker dramatisk når mønsteret på sommerdekkene blir mindre enn 3 mm. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane, sier dekkansvarlig Daniel Åselid hos Bil i Nord Bodø Volvo.

Her sjekkes alle dekk som ligger på dekkhotellet, og kundene ringes opp dersom dekkenes mønsterdybde er under 4 mm.

Les også: Volvo vinner prestisjefylt pris – igjen
 

Sjekk datoen på dekket

Mange glemmer imidlertid å sjekke alderen på dekkene. Det har også stor betydning for hvordan dekkene oppfører seg. Gummi er ferskvare, og med alderen blir gummien hardere. Resultatet er mindre grep og lengre bremselengde.

– De fleste dekk bør skiftes etter fire-fem sesonger, uansett hvilket mønster de har, sier Åselid.

Det er enkelt å sjekke alderen på et dekk. Produksjonsalderen står stemplet inn i dekksiden, som en liten kode.

Det er fire tall etter hverandre, og de er ofte plassert inne i en oval. Tallene står for produksjonsuke – og år. I dette eksempelet står de to første tallene for ukenummeret dekkene ble produsert, i dette tilfellet uke 6. De to siste tallene står for årstallet dekket ble produsert, her 2018.

Dekk eldes

Pass på lufttrykket

Cirka en tredjedel av alle bilister kjører med for lavt lufttrykk i dekkene. Et for lavt lufttrykk innebærer høyere drivstofforbruk, i tillegg til at det innebærer dårligere kontroll over kjøretøyet og det påvirker bremselengden.

Hvis lufttrykket er 20 prosent for lavt medfører det en reduksjon av dekkets levetid med opptil 30 prosent. Du finner det riktige lufttrykket for din bil i instruksjonsboken, i tanklokket eller i dørstolpen. Kontroller dekkene når de er kalde.

Les også: Volvo suser til topps på bilstatistikken

bil i nord kvalitetsdekk

Sjåførens ansvar

Selv om fristen for å legge om til sommerdekk er 1. mai, sier loven at det er hver enkelt sjåførs ansvar å være skodd etter forholdene. Dette veier tyngre enn fristen.

Det skal være minimum mønsterdybde over 75 prosent av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. Hvis du kjører med dekk som er under lovens minstekrav, kan du få 750 kroner i gebyr per dekk. Dette gjelder både på sommerstid og vinterstid.

bil i nord sommerdekk

Populært med dekkhotell

Mens enkelte foretrekker å skifte dekk hjemme i garasjen, velger andre å overlate jobben til profesjonelle. Hos Bil i Nord er de klar for å legge om dekk til både nye og gamle kunder. Der kan du også lagre dekkene på dekkhotell, uansett om du har kjøpt bil eller dekk hos oss tidligere.

– Kundene våre er alt fra folk med firmabil til folk som bor i en mindre leilighet og ikke har plass til å oppbevare dekkene selv. Da er dekkhotell en suveren ordning, sier dekkhotellansvarlig Kennet Johnsen hos Bil i Nord Tromsø.

På et dekkhotell blir dekkene korrekt oppbevart, mørkt og temperert – og klar til en ny sesong.