Fristen for å legge om til sommerdekk nærmer seg, og mens enkelte foretrekker å skifte dekk hjemme i garasjen, velger andre å overlate jobben til profesjonelle.

Høysesongen for dekkskift er rett rundt hjørnet og vi er klar for å legge om dekk til alle våre kunder. Du kan også lagre dekkene på dekkhotell hos oss, vi tar imot alle – uansett om du har kjøpt bil eller dekk hos oss tidligere.

1. mai er fristen– Kundene våre er alt fra folk med firmabil til folk som bor i en mindre leilighet og ikke har plass til å oppbevare dekkene selv. Da er dekkhotell en suveren ordning, sier dekkhotellansvarlig Kennet Johnsen hos Bil i Nord.

Les også: Slik får du bilen skinnende ren på 1-2-3

Vår dekkomlegger Jonas Ripman gir deg her våre seks beste tips til deg som skal bytte dekk:

1. Sjekk størrelsen på hjulmutrene
Det kan være ulik størrelse på hjulmutrene fra vinter- til sommerdekk. Hvis det i tillegg er uoriginale felger, er det ikke sikkert at de er tilpasset og da må man ta av sentreringsringene.

2. Gjør platen ren
Vi anbefaler å gjøre platen på navet ren, slik at det ikke ligger skitt der som kan føre til at dekket ramler av.

3. Sjekk mønsterdybden
Dekkomlegger Jonas RipmanMinste tillatte mønsterdybde er 1,6 mm for sommerdekk, men NAF anbefaler minimum 3 mm. Dekkene bør skiftes før disse grensene nås. Risikoen for vannplaning øker dramatisk når mønsteret på sommerdekkene blir mindre enn 3 mm. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane.

Les også: Stadig mer populært med dekkhotell

4. Minst slitte dekk bak
Når du skifter hjul, se til at de minst slitte dekkene monteres bak. Dette for å gjøre bilen mer stabil og hindre sleng. Hvis du har rotasjonsbestemt dekkmønster finnes det en pil på hvert dekk som viser rotasjonsretningen. Følg denne anvisningen så havner alle hjulene på rett plass.
Kontroller trykket ved kalde dekk minst en gang i måneden og før hver langtur.

5. Pass på lufttrykket
Cirka en tredjedel av alle bilister kjører med for lavt lufttrykk i dekkene. Et for lavt lufttrykk innebærer høyere drivstofforbruk, i tillegg til at det innebærer dårligere kontroll over kjøretøyet og det påvirker bremselengden.

LufttrykkDu finner det riktige lufttrykket for din bil i instruksjonsboken, i tanklokket eller i dørstolpen. Kontroller dekkene når de er kalde.

6. Kontroller hjulinnstillingen
Slites dekkene på bilen din ujevnt eller unormalt fort? En feilaktig hjulinnstilling gir ujevn og rask slitasje på dekkene. Hvis det er skjev slitasje, bør man kontakte verksted for å kontrollere forstillingen på bilen din.
 

Slik oppbevarer du vinterdekkene dine best

Det er viktig å rengjøre dekkene før de lagres. Bruk aldri avfettingsmiddel, men rens dekkmønsteret for støv og skitt.

DekkhotellOppbevar dekkene kaldt og mørkt, de skal ikke eksponeres for sollys ute i friluft. Da risikerer du tørrsprekker i gummien.
Oppbevar aldri dekkene i samme rom som bensin, olje eller fett – eller i lokaler hvor det drives sveising. Et punktert dekk kan for eksempel ha mye gasser i seg som kan være skummel hvis det blir antent.
Trenger du nye sommerdekk eller ønsker du å lagre dekkene dine på dekkhotell? Ta kontakt med Bil i Nord for et godt tilbud.