Her i Nord-Norgge skal piggdekkene i utgangspunktet av bilen innen 1. mai. Men vi må selvfølgelig også se an vær og føre før dkkene skiftes.

– Skal du over fjelloverganger som det finnes noen av i Nord-Norge, kan du drøye dekkskiftet noen dager, forteller vår "dekk-spert" Kristoffer Lockert ved Bil i Nord Tromsø.

I dekksesongen er det «alle mann på dekk» på Bil i Nords avdelinger, som står klar til å legge om dekk på en profesjonell måte til nye og gamle kunder. Dette er det du må tenke på når du sjekker dekkene dine.

Bestille dekkhotell til din bil her

1. Mønsterdybde

Når du finner fram de gamle dekkene, er det første du gjør å sjekke mønsterdybden på dekkene.

– Kravet er på 1,6 millimeter på sommerdekk, men vi varsler våre dekkhotell-kunder når mønsterdybden nærmer seg 3 millimeter, sier Lockert som er fagutdannet innen hjulutrustningsfaget. Nye dekk har mønsterdybde på 8 mm.

Risikoen for vannplaning øker dramatisk når mønsteret på sommerdekkene blir mindre. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane.

MÅL MØNSTERDYBDEN: Oppfordrer .dekk-spert Kristoffer Lockert

I tillegg til å sjekke mønsterdybden, ser også Lockert og kollegaene ved alle Bil i Nords dekkhotell etter eventuelle skader og slitasje.

– Det kan være livsfarlig å kjøre rundt med slitte dekk, påpeker han.

2. Alderen på dekket

Levetiden på et dekk avhenger av flere faktorer. Gummien på dekket blir hardere med årene, og dekk med myk gummiblanding holder lenger.

– De fleste dekk holder i fem år, men det kommer an på hvor mange kilometer du kjører, hvordan du kjører og på hvilket underlag.

Du kan enkelt sjekke alderen på dekket ved å finne produksjonsalderen som står stemplet som en liten kode i dekksiden. Det er fire tall etter hverandre, og tallene står for produksjonsuke – og år.

3. Sjekk slitasjen

Dekk slites raskere dersom lufttrykket ikke er riktig. Når du skifter hjul, bør du se til at de minst slitte dekkene monteres bak.

– Du forlenger levetiden på dekkene, og det vil resultere i jevnere slitasje på alle fire dekkene, forteller Lockert.

Han råder til å sjekke lufttrykket ofte, spesielt når du skal på langtur.

– Hvis du fyller opp bilen og den er tyngre enn vanlig, er det lurt å sjekke om lufttrykket stemmer. Det kan være en god forsikring å komme innom oss for å få det kontrollert. Vi har riktig utstyr for å måle korrekt lufttrykk, sier dekk-eksperten.

Feil lufttrykk kan føre til økt bremselengde, høyt forbruk og generell forverring av bilens kjøreegenskaper. 

ALLE MANN PÅ DEKK: Når dekksesongen pågår er det travel i dekkhotellene hos Bil i Nord

 

4. Du får 1 år dekk-garanti

Premium dekk handler ikke bare om trafikksikkerhet og pris, men for Bil i Nord er det også viktig å være en forhandler som tar hensyn til miljøet.

– Nokian produserer dekk hvor de ved alle valg av råstoffer går for det løsningen som gjør minst skade på miljøet. Nokian er den første dekkprodusenten som fikk miljøsertifikatet ISO 14001, forteller Lockert.

Bil i Nord jobber for å framskynde utfasingen av dekk som inneholder giftklassifiserte HA-oljer.

– Vi tilbyr HA-oljefrie sommerdekk til samtlige modeller. Det finnes i dag alternative mykgjørende midler som gir dekkene like gode egenskaper.

Feil hjulstilling kan også føre til belastning på miljøet, i tillegg til økt dekkslitasje og økt drivstoff-forbruk. Denne bør sjekkes med jevne mellomrom.

Bil i Nord har fast lavpris på hjulstillingskontroll og justering til kun kroner 1899.

5. Miljøvennlige dekk

Premium dekk handler ikke bare om trafikksikkerhet og pris. For Bil i Nord er det også viktig å være en forhandler som tar hensyn til miljøet.

– Nokian produserer dekk hvor de ved alle valg av råstoffer går for den løsningen som gjør minst skade på miljøet. Nokian er den første dekkprodusenten som fikk miljøsertifikatet ISO 14001, forteller Lockert.

Bil i Nord jobber for å framskynde utfasingen av dekk som inneholder giftklassifiserte HA-oljer. Vi tilbyr HA-oljefrie sommerdekk til samtlige modeller. Det finnes i dag alternative, mykgjørende midler som gir dekkene like gode egenskaper.

Feil hjulstilling kan også føre til belastning på miljøet, i tillegg til økt dekkslitasje og økt drivstofforbruk. Denne bør sjekkes med jevne mellomrom.

Bestille dekkhotell til din bil her