Mange opplever for tiden at renten stiger og det meste blir dyrere. De fleste av oss vil ha mindre å rutte med i tiden som kommer, og den nye bilen som vi ønsker oss må kanskje vente noen år til. Da gjelder det å passe godt på bilen vi allerede har. 
– Poenget er jo at bilen skal vare så lenge som mulig, og da må man stelle godt med den, sier servicemarkedssjef Steffen Jakobsen hos Bil i Nord i Tromsø. 

I hele desember er det 25% rabatt på EU-kontroll, reparasjoner og deler for biler som er 5 år og eldre. Tilbudet gjelder hos Bil i Nord i Tromsø, Finsnnes, Harstad og Svolvær. 
Se kampanjen her

Har du en gammel bil, så har du muligheten til å benytte anledningen til å ta EU-kontrollen, og få unna små- og større reparasjoner som er nødvendig for at du skal kunne ha bilen din lenge. 

1. Ikke vent med reparasjoner til de blir store

Når utgiftene blir flere, kan det være fristende å la mindre reparasjoner og vedlikehold på bilen vente. Det kan i verste fall bli en dyr affære. Et eksempel er registerreimen, som skal byttes etter faste intervaller. Ryker den, vil det føre til et havari på motoren – og en stort inngrep på lommeboka. 

– Det vil koste alt fra 50.000 til 150.000 å reparere. I mange tilfeller vil det resultere i at kostnaden blir for stor i forhold til bilens verdi, sier Jakobsen.

Viktigheten av å skifte girolje havner i samme kategori som registerreimen. En enkel prosedyre, men potensielt veldig dyrt om man lar være. 
– Vi anbefaler å skifte girolje mellom 60- og 80.000 kilometer. Om du ikke gjør det kan du få et havari på girkassen, noe som i verste fall kan koste deg 50.000 til 100.000 kroner i verkstedutgifter i etterkant, sier Jakobsen.

2. Forleng levetiden på dekkene dine

Kjører du rundt med en for- eller bakstilling som er skjev, sliter du unødvendig fort på dekkene dine. For oss som kjører rundt på nordnorske veier, er dette noe Steffen Jakobsen mener vi bør være ekstra obs på. 

– Rett som det er treffer vi et hull med et av hjulene. Da er det noe som tar imot støyten, og hjulstillingen kan flytte seg. Bare en liten millimeter her kan gi store utslag på slitasje. 

– Jeg ville sjekket dette én gang i året, med tanke på hvor mye det koster for nye dekk, sier Jakobsen. 

På en firehjulskontroll måles og justeres de forskjellig vinklene hjulene har i forhold til bil og veibane.
Bestill firehjulskontroll her. 

Om du vil unngå uforutsette utgifter på bilen gjelder det å være i forkant. Her er servicemarkedssjef Steffen Jakobsens tips.

3. Sjekk frist for din neste EU-kontroll

Har du en bil som skal på EU-kontroll snart? Sjekk fristen for når bilen din skal være EU-kontrollert og godkjent. Husk at du kan ta EU-kontroll når du vil, så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen. 

Her kan du sjekke fristen for neste EU-kontroll på din bil

Akkurat nå har Bil i Nord i Tromsø, Harstad og Svolvær en kampanje med 25% rabatt  på EU-kontroll, deler og reparasjoner for biler som er over 5 år
Kampanjen gjelder fram til nyttår.

4. Ikke hopp over servicen  

Det aller viktigste for at en bil skal kjøre godt i mange år er at man følger bilens vedlikeholdsplan. I vedlikeholdsplanen skal det blant annet skiftes olje på motor og girkasse, bremsevæske og frostvæske, samt at bilens understell og bremser skal kontrolleres for slitasje. 

Les om Bil i Nord Service 5+ og bestill service for din bil

– Å ta service på bilen er både viktig og avgjørende for å forlenge bilens levetid. Det holder ikke kun å sjekke bilen, man må også gjøre det nødvendige vedlikeholdet, sier Jakobsen. 

Husk at servicehistorikken også kan være utslagsgivende når du skal selge bilen din videre.