Å lease en bil innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før bilen leveres tilbake igjen.Som student og fersk sjåfør syntes Oda Svendsen at tilbudet om å lease bil var helt perfekt.

– Da jeg skulle velge min aller først bil, var både foreldrene mine og jeg opptatt av at det skulle være en trygg bil. Gjennom å lease kunne jeg få en ny og trygg bil, det ville jeg ikke hatt råd til dersom jeg skulle kjøpe, sier Oda Svendsen.

Kjører trygg, liten bil
En trygg bil fant hun i Volvo V40.
– Det er mange som tenker at den første bilen må være billig, men det er jo større risiko for at noe skal skje når man er uerfaren sjåfør og sitter i en gammel bruktbil, sier Oda Svendsen.

Hun har fått mye oppmerksomhet blant venner og kjente, fordi hun kjører en ny bil.
– Det er mange som spør: Er det din bil? De synes det er en fin bil til å være min første. Det er en liten personbil, men for meg som er ung og alene, så egner den seg perfekt, sier 21-åringen.

Lett å parkere
Oda Svendsen bor i en leilighet med utsikt over Harstad, og den lille bilen er både lett å parkere og kommer seg enkelt fram i trange gater og på smale veier.

– Med ryggekamera har jeg ingen problemer når jeg skal parkere. Det er også god sittekomfort, og jeg bruker også bilen på langturer. Bilen passer til min bruk akkurat nå, og jeg kunne ikke tenke meg noen annen bil enn Volvoen, sier Oda Svendsen.

Hun jobber som lærling innen grafisk design, og flytter til høsten til Oslo for å studere. Der skal hun ikke ha bil, og da er det perfekt å kunne returnere den leasede bilen hun bruker i dag.

– For meg som bare skal ha bilen i en begrenset periode, så er det perfekt å lease i stedet for å eie, sier Svendsen.

Fordeler med leasing
Å lease i stedet for å kjøpe bil blir mer og mer vanlig, ifølge bilselger Daniel Marhaug ved Bil i Nord Harstad.
– Den store fordelen med leasing er tryggheten den representerer. Gjennom leasing er bilforhandleren forpliktet til å kjøpe bilen tilbake. Det betyr en ekstra trygghet for deg, dersom bruktbilinteressen for bilen stuper eller det kommer ny teknologi på banen. Hvis du leaser bil, så flytter du risikoen fra deg selv og over på bilforhandleren, forklarer Marhaug.

Andre fordeler med leasing er:

  • Du får en ny og sikker bil
  • Stor forutsigbarhet over månedlige kostnader
  • Slipper å ta opp lån for å kjøpe bil.
  • Slipper å binde opp kapital.

En ny bil koster vanligvis flere hundre tusen. Gjennom leasing binder du ikke opp kapitalen din, og du kan bruke pengene dine på noe annet.

– Lønner det seg å lease?
– Det kommer an på fra bil til bil. Det er et større regnestykke om hva som lønner seg, men spesielt på dyrere biler kan det være lønnsomt, for der er verditapet på nye biler ekstra stort. I mange tilfeller kan man spare 3000-4000 kroner i måneden. Når man leaser, så er dine månedlige bilutgifter svært forutsigbare. I tillegg ser vi at stadig flere ikke er så opptatt av å eie, men synes det er en fordel å kunne leie, sier Marhaug.

Ta kontakt dersom du ønsker mer informasjon om det å lease bil!