Etter bolig er kanskje bil den største investeringen mange av oss foretar i løpet av livet. I dag er spørsmål om å lease, eller eie bilen et veldig aktuelt tema.

Privatleasing har de siste årene skutt til værs, og mange flere velger nå å lease bilen, fremfor å kjøpe og eie den. Men for mange er det fortsatt en del spørsmål om hva som lønner seg. Lønner leasing seg for alle, og hva er fordelene og ulempene?

Sjekk ut leasing selv: Her kan du se våre siste leasingtilbud

Vi har snakket med salgssjef for nye biler på Bil i Nord sin avdeling i Tromsø, Tom Karlsen, som forteller at de er like mye rådgivere, som selgere for kundene.

– Vi får ofte spørsmål fra kundene våre om man burde kjøpe eller lease bil. Når en kunde spør hva som lønner seg, er det viktig for oss å gi gode råd om hvilken form som passer, ut fra behov, økonomiske rammer og andre faktorer, forteller Karlsen.

Fordeler og ulemper

Med leasing får du en ny bil uten lån. Kort fortalt er privatleasing en annen måte å finansiere bruk av privatbil.

– For mange kan det å lease bil være mer gunstig økonomisk, enn å kjøpe. Ved leasing binder du ikke opp kapital, og for eksempel for et ungt par som skal kjøpe bolig vil ikke bilen være belånt. Man slipper også usikkerheten som er knyttet opp til andrehåndsverdien på bilen, da den er avtalt på forhånd, sier Karlsen.

Vi spurte folk på gata hva de tenker om leasing og kjøp av bil.

Karlsen lister opp flere fordeler ved leasing:

  • Du får en ny og sikker bil
  • Du slipper å binde opp kapital
  • Du får stor forutsigbarhet over månedlige kostnader
  • Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil

Men passer leasing for alle?

– Ikke nødvendigvis. Er du en person som kanskje kjører mye, eller som faktisk ønsker å eie bilen selv, vil nok kjøp være mest riktig. I tillegg må man vurdere om man ønsker å disponere en helt ny bil, eller om kunden synes det er greit å kjøre en bruktbil, sier Karlsen.

Så hva er eventuelt ulempene ved leasing?

  • Du vil ikke ha bil å selge etter utløpt leasingperiode
  • Kostnad ved tilbakelevering, utover det som er normal slitasje
  • Du er bundet i tre til fire år i en leieavtale. Men det er mulig med videreleasing

– Spørsmålet om man burde lease eller eie egen bil har ingen fasit, og det prøver vi å være ærlige om overfor kunden. Det kan være slik at det lønner seg å lease biler som holder seg bedre i verdi, sammenlignet med biler som faller mye i verdi, forteller Karlsen videre.

Slik kan du lease en brukt Volvo.

Stor andel av kundene velger å lease

Karlsen forteller at en stor del av kundene i dag velger å lease bil fremfor å kjøpe. Det er det flere grunner til tror han.

– I dag leaser kanskje 8 av 10 kunder hos oss. Det er nok flere årsaker til det. Kundene ønsker forutsigbarhet, mange opplever også mye usikkerhet i markedet rundt avgifter, bompenger og drivstoffpriser. Da er det for mange en trygghet at de kan levere fra seg bilen etter tre eller fire år, forteller han.

bil bil i nord leasing kjøp Volvo Volvo V90 XC90 Men er det slik at kunden må levere inn bilen etter endt leasingperiode, eller har kunden mulighet til å kjøpe ut bilen?

– Det er mulig, og mange ønsker å kjøpe ut bilen fordi de er fornøyd med den. En slik avtale er ikke mulig å inngå på forhånd, men ønsker kunden å kjøpe ut bilen går vi i dialog, og vi blir som regel enig, sier Karlsen.

Mange gruer seg til endt leasingperiode, og bilen skal inn til takst. Hva er viktig for kunden å tenke på når man leaser en bil istedenfor å eie?

– Vi prøver å fortelle kunden at ved leasing må du behandle bilen som det er din egen. Skaper du et personlig forhold til bilen, og behandler den deretter, tar man fort mere vare på bilen. Hvis du vet at du har vedlikeholdt bilen bra, så vil det nok ikke knytte seg så mye usikkerhet til innleveringen, sier Karlsen.

Enkelte er kanskje skeptiske til leasing grunnet påkost man kan få ved innlevering. Trenger man å være det?

– Enten du leaser, eller eier bilen, vil alt av skader koste. Prisen for å reparere en skade er akkurat den samme uavhengig av om du eier eller leaser bilen. Selger du bilen din med en skade, vil du merke det i verditap. Det kundene må betale for ved innlevering er unormal slitasje, skader og kilometer man har kjørt over avtalt kjørelengde. Det er helt normalt at det kan komme en ekstrakostnad ved innlevering av leasing-bil, avslutter Karlsen med.


Se høstens gode leasingtilbud her