En av dem er Tøri Moe Johannessen (31) som jobber som produktspesialist Volvo ved Tromsø-avdelingen. Hun begynte i jobben 1. desember i fjor.

– Jeg har alltid hatt interesse for bil. Faren min er mekaniker, og har vist meg «alt» om bil. Moren min har også jobbet på delelager og med dekkskift. Jeg har rett og slett bil i blodet, ler Tøri.

Hjelper kundene med ny bil

Tøri har ingen formell utdanning innenfor bilfag, men da hun så stillingsannonsen skjønte hun fort at dette var drømmejobben.

– Jeg har bakgrunn fra kundeservice, og som produktspesialist har jeg ansvar for utlevering av nye biler. Jeg hjelper kundene med det den trenger, en ny bil i dag er egentlig en datamaskin på hjul, og det er mange funksjoner og mye som skal gås igjennom, forteller Tøri.

Hun startet i jobben 1. desember, men hadde allerede hørt mye godt om Bil i Nord. «Ryktet» viste seg å stemme.

– Det er helt fantastisk å jobbe her, det er høyt under taket og mange forskjellige personligheter, sier Tøri.

Bilbransjen er tradisjonelt sett en mannsdominert bransje, men Bil i Nord har i flere år jobbet for å få flere kvinner på arbeidsplassen.

– Ledelsen er åpen om at de ønsker flere kvinner inn, og at det er flott å ha en miks av begge kjønn. De som har jobbet her lenge, forteller at de merker en positiv endring etter at det kom flere jenter på bygget.

RESERVEDELER: Vanja Karlsen hos Bil i Nord Finnsnes har kontroll på alle deler du trenger til bilen din.

Ble headhuntet til ny jobb på delelager

På Finnsnes-avdelingen har de fått to nye kvinnelige medarbeidere det siste året. 6. februar begynte Vanja Karlsen på delelageret. Hun er utdannet innen reservedelsfaget som handler om distribusjon av deler og utstyr til kjøretøy.

– Jeg kjente godt til Bil i Nord fra før. Jeg har både handlet bil her flere ganger, og har mange ganger vært innom på besøk, sier Vanja. Lysten til å jobbe for Bil i Nord steg, og til slutt meldte hun sin interesse.

– Jeg fikk beskjed om at de skulle si ifra hvis de trengte folk. Plutselig en dag ringte Ruben (daglig leder, red.anm.), og da var det ikke noe spørsmål. Jeg var klar!

Vanja forteller at hun stortrives i bilbransjen, og at hun gleder seg til å dra på jobb hver dag.

– Miljøet på jobb er det beste. Fra tidligere har jeg vært eneste jente, men først nå hos Bil i Nord jobber jeg med andre kvinner. Det gjør noe med miljøet på jobb, når man er flere damer.

LÆRLING: Victoria Dagsloth hører mange fordommer mot kvinnelige bilmekanikere, og trives med å motbevise tvilerne.

 

Kvinner som skrur

Hvert år tar Bil i Nord imot en rekke lærlinger, og i fjor sommer kom Victoria Dagsloth (20) til Bil i Nord Bodø. Her skal hun være lærling fram til sommeren 2024.

– Vi har alltid hatt Volvo hjemme, og Bil i Nord var mitt førstevalg. Jeg hadde egentlig begynt på en annen linje, men så fikk jeg bytte en coil (element i bilens tenningsanlegg, red.anm.) sammen med en kompis, og jeg fant ut at jeg elsket å skru og jobbe med hendene.

Som kvinnelig mekaniker har hun fått slengkommentarer fra kunder om at «kan du óg kjøre??».

– Da er det gøy å vise at også jenter kan skru!

Hun stortrives på arbeidsplassen, og forteller om godt humør og godt samhold.

– Det beste med å jobbe som mekaniker er at det er en jobb som ikke føles ut som en jobb. Jeg kjeder meg aldri, og arbeidsdagen flyr av gårde.

BILSELGER: Liv-Anne Horn selger nye og brukte biler på Leknes i Lofoten.

Fra bilcross til bilsalg

Liv-Anne Horn (53) begynte hos Bil i Nord Leknes 1. februar i år.

– Det var drømmejobben som dukket opp! Jeg har alltid hatt stor interesse av bil, og var med faren min i garasjen fra jeg var lita. Jeg vokste opp på et lite sted, med bare gutter som naboer.

Bilinteressen vokste, og i mange år har hun kjørt bilcross. Interessen for fart og spenning har nå gått i arv.

– Jeg har to jenter på 21 og 25 år, og begge kjører bilcross for fullt. Jeg kjører fortsatt litt, men prioriterer å følge med dem.  

Liv-Anne er egentlig utdannet telemontør, og jobbet i telebransjen og sikkerhetsbransjen, før hun kom til Bil i Nord.

– Jeg har også jobbet som bilpleier et par år, så bilbransjen var ikke helt ukjent. Samtidig var det på tide å prøve noe nytt. Her er det trivelige folk og et godt arbeidsmiljø. Jeg er tatt veldig godt imot.

Hun har hele livet jobbet i mannsdominerte bransjer, og synes det er positivt å få begge kjønn inn på en arbeidsplass.

– Tida har heldigvis gått framover, og i dag er det ikke så spesielt lenger. Det er jo heller ikke bare menn som kjøper eller kjører bil.

Fra reiseliv til bil

BILKJØP: Både menn og kvinner kjøper og kjører bil, sier bilselger April Gil Borch.

Hos Bil i Nord Harstad har April Gil Borch (28) jobbet som bilselger siden sommeren 2022.

– Jeg kommer fra reiselivet, men hadde lyst å utfordre meg selv og prøve noe nytt. Bilsalg hørtes spennende ut, og med ti år med salgs- og serviceerfaring, så visste jeg at jeg hadde de rette egenskapene.

Borch forteller at hun er tatt imot med åpne armer.

– Arbeidsmiljøet er godt, og jeg er også tatt godt imot av kundene. Mange synes også det er fint å komme inn og bli møtt av en kvinne. Mange kvinnelige kunder er redd for å kjøpe bil av en mann, fordi de selv ikke kan noe om bil. Det er lett å bli overveldet.

De kvinnelige bilkjøperne stiller også andre spørsmål enn menn.

– Kvinner er ikke så opptatt av det tekniske, men bryr seg mer om rekkevidde, størrelse og funksjoner. Det er også mange menn som synes det er hyggelig å møte en kvinnelig selger.

Flere i administrasjonen

ØKONOMI: Kristina Starheim har jobbet med økonomi i Bil i Nord. I dag er hun profesjonell idrettsutøver.

Kristina Starheim var inntil i høst økonomimedarbeider, men har i dag sluttet for å jobbe som toppidrettsutøver på fulltid.

– Bilbransjen er mannsdominert, men jeg merket lite til det. Bil i Nords ledelse sitter i Svolvær, og her finner man også flere kvinner i administrasjonen. Det eneste man merker er nok den tradisjonelle kjønnsdelingen når det skal arrangeres noe, enten det er julebord eller noe annet sosialt. Det er damene som tar de oppgavene. Mannfolkene er opptatt av å gjøre jobben sin, sier Kristina.

I fjor høst sluttet hun i jobben for å satse som idrettsutøver, men kommer gjerne innom og hjelper til når det trengs.

– Jeg er også heldig at Bil i Nord er hovedsponsoren min.

Artig å jobbe med bil

ARTIG JOBB: Lærling Simone Våtvik trives som bilmekaniker-lærling hos Bil i Nord.

Simone Våtvik (21) begynte som lærling hos Bil i Nord Mo i Rana i september 2021.

– Jeg fikk tips fra opplæringskontoret om at Bil i Nord var på utkikk etter lærlinger, og så fikk jeg plass hos dem.

Bilinteressen ble vekket da hun bodde sørpå.

– Der var jeg mye innom såkalte «rånere» og andre bilinteresserte folk. Det så både spennende og artig ut, og jeg fant ut at jeg ville jobbe med det. Det var et spontant valg.

Heldigvis for Simone var det like bra å jobbe med bil, som å se på at andre gjør det.

– Det er faktisk enda artigere i virkeligheten. Det er folkene på jobb som gjør at jeg trives så godt. Det kan være et hardt miljø, men jeg føler at jeg passer inn.

Knuser fordommer

FAGBREV: Helle Viktoria Nicolaysen har fagbrev innen reservedelsfaget, men møter likevel på fordommer om at hun som kvinne ikke har peiling på bil.

Helle Viktoria Nicolaysen hadde egentlig planer om å bli bilmekaniker, men problemer med rygg og skuldre førte til at hun byttet til et annet bilfag, nemlig reservedelsfaget.  

– Bil i Nord Sortland lyste ut en stilling på delelageret, og så sendte jeg en mail. Samme dag ble jeg innkalt til intervju. Da de fikk vite at jeg har fagbrev i reservedelsfaget, fikk jeg jobben!

Helle forteller at hun får møter mange fordommer.

– Det er spesielt mange kunder som synes det er rart og at de ikke ønsker å prate med ei som «ikke har peiling». Når jeg viser at jeg kan faget mitt, så blir de veldig overrasket og noen helt stum. Det er artig å bevise at jeg kan, spesielt når de tror at jeg ikke kan.

Som utdannet innen reservedelsfaget er det ingen tvil om at Helle kan det hun driver på med.

– Det er heldigvis også mange som synes det er tøft og kult at vi jenter også jobber med bil!