EY (tidl. Ernst & Young) kårer hvert år Norges fremste vekstskapere, som del av et internasjonalt program i totalt 60 land. Nå i oktober gjennomføres seks regionale kåringer, og fra hele landet går til sammen 11 kandidater videre til den nasjonale finalen i Oslo 2. desember.  Den nasjonale vinneren herfra representerer deretter Norge på den internasjonale finalen i Monaco neste sommer.

Av i alt 332 aktuelle kandidater i Nord-Norge var åtte ledere fra fem selskaper plukket ut til kåringen i Region Nord (Nordland, Troms og Finnmark), som fant sted på Radisson Blu Hotel i Bodø torsdag kveld.

Kandidatene fra nord. Den uavhengige juryen, som bestemmer hvem som går videre fra regionskåringene, består av Åse Aulie Michelet, Harald Tyrdal, Hilde Midthjell, Harald Norvik, Elisabeth Grieg, Hans-Petter Mellerud og Rikke Eckhoff Høvding.

Thor Drechsler fra Bil i Nord: På midten av 90-tallet kjøpte Thor og en kamerat seg inn i en liten bilforretning i Svolvær med 13 medarbeidere. Siden den gang har han og teamet bygget stein på stein, med fokus på lønnsomhet, fornøyde kunder og et godt team. Gjennom en utrolig reise har Bil i Nord AS utviklet seg til å bli Nord-Norges største bilforhandler med 9 utsalgssteder, 250 medarbeidere, 50.000 kvm bygningsmasse og nærmere 1,5 mrd i omsetning.

Vigdis Hokland fra GT Sea i Harstad: Vigdis og Geir Tore Hokland etablerte Seaworks sammen i 1995. Det Harstad-baserte rederiet har siden da blitt en viktig hjørnestensbedrift, som spesialiserer seg innen sjøbårne tjenester og mekling av transporttjenester for ulike rederier. Da Vigdis ble stående alene ved roret i 2007, var hun aldri i tvil - hun skulle beholde virksomheten. Seaworksgruppen er i dag ledende i Norge på installasjon av sjøkabler i kystnære områder og en viktig kilde til utbygging av infrastruktur.

– Det er gledelig å se lokale bedrifter utvikle seg slik som Bil i Nord og GT Sea/Seaworks har gjort. Her har gode ideer kombinert med sterk gjennomføringskraft skapt resultater, sier Monica Sørensen, talsperson i EY for Region Nord.

Øvrige nominerte fra Nord-Norge var Bente Nyvoll og Henry Nyvoll fra Bussring AS, og Johan Barlindhaug, Are Lorentsen og Trond Arntsen fra Perpetuum AS, (begge firmaer Tromsø), Espen Haaland (Haaland Holding i Mo i Rana). 

Fakta om EY Entrepreneur Of The Year

  • EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
  • EY Entrepreneur Of The Year er nå inne i sitt 18. år i Norge og blir arrangert for 33. gang internasjonalt.
  • Tidligere vinnere er: Per Grieg jr. i Grieg Seafood (2018), Hans-Petter Mellerud i Zalaris (2017), Jørgen Evensen og Peter Sandrup i Betonmast (2016), Brynjar Forbergskog i Torghatten (2015).
  • EY Entrepreneur Of The Year fokuserer på vekstskaperen bak vekstselskapene. For å bli kåret til EY Entrepreneur Of The Year må man ha entreprenør-ånd, evne til å drive lønnsomt og tenke nytt, ha internasjonale mål samt personlig integritet og påvirkningskraft. Videre må vedkommende ha eierinteresser og inneha en ledende stilling i et selskap som kan vise til gode økonomiske resultater og vesentlig vekst i omsetning og arbeidsplasser.