Mange av oss planlegger å reise rundt med bil i sommer for å oppleve nordnorske ferieperler. En fersk undersøkelse fra Norstat viser at rundt én tredjedel av alle nordmenn har planer om bilferie, og mange av oss ønsker også en aktiv ferie med fotturer og naturopplevelser.

Nord-Norge er full av perler, og her har Bil i Nords medarbeidere plukket ut sine favoritter.

SMÅ OG STORE: Tjeldbergtind ligger 367 meter over havet, og turen dit passer til alle. Utsikten er magisk.            (Foto: Charlotte Hård)

1: Magisk utsikt på Tjeldbergtind

Servicerådgiver Charlotte Hård ved Bil i Nord Svolvær forteller om mange flotte tur-muligheter i Lofoten, men at hun gjerne trekker fram en tur til Tjeldbergtind - ikke minst fordi den passer så godt for hele familien.

Hvorfor? Det er en tur som passer like godt til alle. Jeg har gått denne turen både med mine to små barn og mine svigerforeldre. Vi bruker halvannen time på turen, men da går vi i rolig tempo, stopper og spiser niste og nyter utsikten. Fra Tjeldbergtinden er det en magisk utsikt over Svolvær, Kabelvåg, fjellene og havet.  

Hvordan? 15 minutters spasertur fra torget i Svolvær kan du begynne turen oppover. Det er tre stier å velge mellom, men den første og mest vanlige går opp ved brannstasjonen på gruset vei. Du kan velge å gå grusveien hele veien opp, eller ta av til høyre ved en stor stein der det er merket «Tjeldbergtind». Til tider er det ganske bratt, men det er en tydelig sti og man føler sletta mot tinden. Du kan gå samme vei ned, ellers så følger man stien på baksiden og går rundt.

BESTERÅLEN: Vesterålen er et eldorado for den som liker å gå i fjellet.            (Foto: Bård Løken, Nordnorge.com)

2: Glamorøs camping i Hovden

Verksmester Atle Eide på Bil i Nord Sortland vil svare hele Vesterålen fra A til Å, men hvis han må velge, svarer han Hovden i Bø.

Hvorfor? Hovden ligger med sine hvite sandstrender nesten helt ute i havgapet. Her er det langgrunt i havet og fine fjell man kan gå på tur i. Det er sinnsykt god utsikt uansett hvilket fjell du går på. Nytt er også at de har noe som heter glamping, altså glamorøs camping. Da kan du bo i fine telt med dobbeltseng og det lille ekstra. På Storhavet kafé kan du spise god og hjemmelaget mat.

Hvordan? Det tar rundt en time å kjøre fra Sortland vestover til Hovden. Kjør Fv820 i 45 kilometer og så svinger du inn på Fv915 og kjører til veis ende. Da er du i Hovden.

SYKKELMEKKA: Harstad og regionen rundt byr på utrolig mange flotte opplevelser fra sykkelsetet.  

3: Adrenalinkick på sykkel

På dagtid er Paul Silester teknisk leder og personlig servicetekniker ved Bil i Nord Harstad. På fritiden er han ivrig terrengsyklist og elsker å komme seg ut i naturen.

Hvorfor? Harstad er et eldorado for terrengsykkel. Den beste plassen er å dra til Svartdalsfossen. Her er fint terreng for å styre mye, hoppe mye og leke mye. Det er mye adrenalin i turen fra Svartdalsåsen og ned. Det er generelt mange muligheter for folk som ønsker en aktiv ferie.

Hvordan? Turen til Svartdalåsen går rett fra Harstad sentrum. Sykle gjennom Folkeparken og følg skiltingen. Turen tar cirka én time tur/retur.

LANG SANDSTRAND: Spektakulære fjell kombinert med langgrunn hvit strand gjør Ersfjordstranda til et ekte paradis.            (Foto: Bård Løken, Nordnorge.com)

4: Der midnattsola går ned i havet

Hugo Martinsen er verksmester på Bil i Nord Finnsnes, og han anbefaler en tur til Senja, og spesielt Ersfjordstranda.

Hvorfor? Øya Senja byr på fjell og fjord, vill natur og fiske og fangst for dem som er interesssert. Når været er godt er det helt fantastisk å dra ut til stranda i Ersfjorden på yttersida. Det er ei langstrakt strand med finkornet hvit sand. Her kan du campe med telt eller bobil og til slutt se midnattsola går ned i havet. Her finner du også den berømte «Gulldassen»

Hvordan? Det tar cirka en time å kjøre fra Finnsnes til Ersfjordstranda. Du kan velge om du vil kjøre tvers over øya gjennom Kaperdalen (Fv86 og Fv862) eller om du kjører nordover og forbi det populære fjellet Segla (Fv86 og Fv861).

Les også: Norgesferie i år? Gjør bilen klar for sommeren!

FISKETUR: Kristoffer Lockert prøver gjerne fiskelykken i Indre Troms.

5: Fisketur i Indre Troms

Kristoffer Lockert jobber ved dekkhotellet hos Bil i Nord Tromsø. Han tar gjerne med seg fiskestanga i ferien. Da går turen til Indre Troms.

Hvorfor? Indre Troms er et eldorado for oss som er glad i fiske, og spesielt fluefiske. Her finner du mange elver og vann, og kan fiske laks og ørret.

Hvordan: Fra Tromsø kjører du E8 sørover mot Nordkjosbotn, og deretter kjører du på E6 til Målselv eller Bardu. Det er rundt 2 timers kjøring fra Tromsø til Dividalen som er et godt utgangspunkt.

STEINTRAPP TIL HIMMELS: Helgelandstrappa går rett opp til fjells fra Mosjøen sentrum.            (Foto: Terje Rakke, Nordnorge.com)

6: 3000 trinn rett til topps

Delelagersjef Stures Ånes ved Bil i Nord Mosjøen forteller om mange flotte steder på Helgeland, men anbefaler helst Helgelandstrappa - som er Norges lengste sammenhengende steintrapp.

Hvorfor: Dette er en spektakulær steintrapp med 3000 trinn bygget av sherpaer fra Nepal. Turen går oppover Øyfjellet i det som tidligere var et ganske utilgjengelig fjell. Nord-Norges lengste zipline finner du også ved Øyfjellet. Her kan du suse 700 meter i full fart tvers over elva Vefsna og lande nederst i hagen på Fru Haugans hotell. Det er både morsomt og gir et adrenalinkick du ikke glemmer så lett.

Hvordan: Trappa starter i Mosjøen sentrum i det idylliske turområdet på andre siden av lakseelva Vefsna.

Les også: Er hjulene ute av kurs? Dette bør du sjekke før du drar på bilferie.

BERØMT STRAND: Den røde sanda på Mjelle er berømt gjennom Terje Nilsens sang

7: Fra vikinggraver til den røde stranda på Mjelle

Frank Johnny Johansen på delelageret ved Bil i Nord Bodø sier at de fleste turistene drar til Saltstraumen. Han anbefaler folk om (også) å legge kjøreturen nordover for Bodø.

Hvorfor? Her finner du mange historiske steder som vikinggraver i Ausvika til krigsminner på Bremnes fort. Vil du være i aktivitet kan du velge mellom en 18-hulls golfbane på Myklebostad, Bratten aktivitetspark eller bading på Geitvågen bad og camping. Til sist kan du kjøre videre til Mjelle som er en av landets mest kjente strender. Her finner du rød og deilig barfotsand.

Hvordan? Mjelle ligger 22 kilometer fra Bodø sentrum. Kjør Fv 834 mot Kjerringøy. Nord for Skaug tar du av, her er det skiltet til Mjelle. På parkeringsplassen følger du stien cirka 1 kilometer nordover.

POPULÆRT: Reine i Lofoten er et av regionens mest populære steder, og Jan Ståle Grytdal tar seg gjerne en tur opp på fjellet Reinebringen.            (Foto: Terje Rakke, Nordnorge.com)

8: Lofotens mest fotograferte sted

Bilselger Jan Ståle Grytdal ved Bil i Nord Leknes har vanskelig for å velge ett sted i Lofoten, men ender til slutt opp med Reine og de mange tilbudene der.

Hva? Reine i Moskenes kommune

Hvorfor? Dette er Lofotens mest fotograferte sted og er et typisk fiskevær med dramatiske fjell som stuper rett ned i fjorden. Når du står på utkikkspunktet på Reinehalsen ser du alle fjellene som flettes i hverandre og så kan du gå sherpatrappa opp Reinebringen (448 moh). Da kan du se helt til Værøy, Bodø og Hamarøy. På Reine finner du galleri, hvalfangstmuseum, kafeer og restauranter.

Hvordan? Det tar cirka en time å kjøre fra Leknes til Reine, og du kjører langs E10 i retning Å hele veien.

Les også: 10 ting du MÅ ha i bilen når du skal på norgesferie!

MAGISK UTSIKT: Fjellrekken mellom Lurøy og Rana kommune på Helgeland gir deg en magisk utsikt fra toppen.            (Foto: Daniel Edvardsen )

9: Tre topper på rad

Bilpleier Daniel Edvardsen ved Bil i Nord Mo i Rana er ivrig topptur-entusiast, og anbefaler en tur til Smaltind, Breitind og Tortenvikting i Lurøy kommune.

Hvorfor? Dette er tre topper som ligger på rekke og rad på grensa mellom Lurøy og Rana kommune. Det er en fjelltur som alle kan gå og jeg vil anta en vanlig person bruker 4-5 timer. Selv springer jeg turen på et par timer. Flott utsikt over fjell og hav og den vakre helgelandskysten.

Hvordan? Det tar cirka en times tid å kjøre fra Mo i Rana og utover mot kysten. Følg Fv12 vestover og ta av Fv17 nordover etter Utskarpen. Stopp i Sila og følg skiltingen til Smaltind. Fra Smaltind kan du gå videre til Breitind og derfra følge eggen opp til Tortenviktind.

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Svolvær, Sortland, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.