En av fem leaser nå sin privatbil, og stadig flere spør seg selv om leasing er et godt alternativ for dem.

Leasing betyr at du leier bilen i en gitt perioden, før bilen leveres tilbake til forhandler.
– Leasing gir forutsigbart bilhold, du vet hva du skal betale i måneden. Du slipper å låne mange penger for å kjøpe bil, og du har selv ingen risiko med tanke på verditapet. Den risikoen tar forhandleren, sier salgssjef Viggo Henningsen i Bil i Nord Svolvær.
– Det de aller fleste lurer på, er hvilken regning de får, når de skal levere bilen tilbake. Og svaret på det er enkelt, så lenge bilen har en normal slitasje, så får du ingen regning, sier salgssjef Viggo Henningsen i Bil i Nord Svolvær.

Fast månedsleie
En leasingperiode varer i tre eller fire år, og når perioden er i ferd med å gå ut, vil forhandler ta kontakt med deg for å snakke om veien videre.
– Da snakker vi om kunden ønsker å bytte inn bilen, kjøpe ny bil, se på ny leasing eller hva den tenker.

– Hvor mye må jeg betale i måneden hvis jeg skal lease en bil?
– Det er veldig variabelt. Det kommer an på om du ønsker å lease en bil til 300.000 kroner eller en som koster 1 million kroner. Det kommer også an på om du kjører 10.000 km i året eller 40.000. Det kommer også an på hvor stort innskudd du setter inn i starten. Vi har biler nå fra 2.300 kroner og oppover, sier Henningsen.

– Hvor mye må jeg betale på forhånd?
– I utgangspunktet trenger du ikke å betale noe på forhånd, du kan gå inn med 0 i innskudd. Men de fleste velger å gå inn med cirka 10 prosent av kjøpesummen, for da blir månedsleien lavere.

– Hvordan bestemmer dere månedsleien?
– Her er det flere faktorer, men bilens pris er det viktigste. Vi ser også på renta og på restverdien, hva er bilen verdt om tre år. Så kommer det selvfølgelig an på størrelsen på et eventuelt innskudd.

– Hva skjer hvis bilen blir skadet i leasingperioden?
– Kunden som leier er forsikringstaker, og oppstår det en skade er det som en vanlig forsikringssak. Hvis det er en liten skade, så velger man jo selv om man vil ta den på forsikringen eller ikke.

Sjekker status på bil
– Kan man avslutte kontrakten før leasingperioden er ferdig?
– Du kan si opp avtalen med to måneders varsel, men risikerer å betale inntil seks måneders leie. Vi må ha rom for å omsette bilen, og det skal heller ikke være for enkelt å sette fra seg bilen fra seg og si at nå vil jeg ikke ha den lenger.

– Hva skjer når bilen leveres tilbake til forhandler?
– Da følger vi normal bruktbilprosedyre. Vi ser om serviser er gjennomført, ser på dekk og generelt om bilen er tatt vare på. Er det noen avvik, så må man rette på de tingene. For de aller fleste kundene er det ingen avvik, de fleste steller godt med sin leasede bil, sier Henningsen.

– Hvem har ansvaret for vedlikehold og service i leasingperioden?
– Det er leietaker. Fabrikantens serviceprogram må følges.

– Hvem passer leasing for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for alle! Det passer like godt for en på 80 år som en ungdom på 18 år.

Leasingkampanje hos Bil i Nord
Bil i Nord feirer i år 20-årsjubileum og kan lokke med en attraktiv avtale om du har en gammel bruktbil, og heller ønsker å kjøre en ny.
– Har du en gammel bil som ikke er verdt det helt store, så tar vi den i innbytte og betaler minimum 30.000 kroner for den. De pengene vil da kunne brukes som forskuddsleie til en privat leasingavtale for en ny bil. For en ny V40 T2 R-design vil du kunne kjøre herfra med en ny bil til kun 2790 kroner per måned, sier daglig leder Jan Hugo Svendsen i Bil i Nord Tromsø.

Avtalen som Bil i Nord nå kan tilby Volvo-kunder forutsetter at innbyttebilen er EU-godkjent, at du har betalt årsavgift for i år og at bilen er fri for heftelser. Kampanjetilbudet gjelder ut året.