En tøffere økonomisk hverdag for folk flest har ført til at bilmarkedet har endret seg på kort tid.

– Bilprisene er satt kraftig ned, og nå er det mange titusener å spare, spesielt på elbiler. Når du hos for eksempel Bil i Nord kan få en kampanjerente på helt ned i 0,25 prosent, så er det definitivt kjøpers marked, sier Robin Myrvang, som er markedssjef for bilfinans i DNB region nord.

Se Bil i Nords sommerkampanje

Nybilmarkedet har endret seg enormt den siste tiden. For ikke lenge siden opplevde flere lange leveringstider og det var få på bruktbiler til salgs. 

– Nå er situasjonen en helt annen, det er god tilgang på bil, samtidig som det er mange gode kampanjer på nye biler, sier Myrvang.

PRØVEKJØRING: Ta turen innon Bil i Nord hvis du ønsker å teste en bil selv.

God finansiering på bilkjøp

Han anbefaler mulige kjøpere om å dra innom sin lokale bilforhandler for å finne en bil som passer til sitt behov og sin økonomi, og deretter be om et godt tilbud.

– De beste bilselgerne er også gode på finansiering, og kan hjelpe deg med å finne den bilen som du har råd til. Renta på billån ligger akkurat nå langt under et ordinært boliglån, og alle flere eksperter tror vi er forbi rentetoppen og kan starte å håpe på en nedgang etterhvert.

Sjekk dette: Leasingtilbud på nyheten XPENG G6 AWD

Myrvang forteller at bilselgere som regel er de beste til å skaffe bilkjøpere god finansiering.

– Bilselgerne er dyktig på bilfinans. De har mye mer kontakt med kundene, og selger mer bilfinansiering. De må også gjennom en opplæring og sertifisering som gjør de til gode finansselgere.

NORGES MEST SOLGTE: Volvo EX30 var landets mest solgte bil i april og mai i år.

Mest solgt: Ny Volvo fra kun 2390 kroner i måneden

Han fraråder bilkjøpere om å bake billånet inn i boliglånet.

– Det er fryktelig lite lønnsomt å bake inn billån inni et huslån med 5 prosent rente. Det gjør den totale lånekostnaden på bilen mye høyere over tid. Det er aldri lurt å anbefale, og i alle fall ikke nå.

Lease elbil - et trygt økonimisk grep?

Tidligere lønte det seg ikke å lease elbil, men nå har en regelendring ført til at regnestykket ser annerledes ut.

– Å lease en elbil til under 500.000 kroner lønner seg ofte på grunn av momsfritaket på disse bilene. I tillegg har vi sett at elbil-prisene både variert og falt på enkelt modeller det siste året. Her gir leasing en ekstra trygghet og forut- sigbar økonomi. Man er sikret mot et eventuelt stort verditap dersom en modell skulle falle vel- dig i verdi.

– Om det lønner seg med leasing avhenger av bilbruken. Leasing passer for eksempel ikke de som kjører veldig mange kilometer. Da lønner det seg å kjøpe.

Myrvang oppfordrer folk til å sondere terrenget og se an det enkelte tilbudet.

EKSPERT: Robin Myrvang i DNB anbefaler leasing av elbil.

– Nå har for eksempel Bil i Nord et tilbud om en helt ny bil med månedlig leasingpris på 1990 kroner og en forskuddsleie på 59 900 kroner. Det er en helt ny bil med 7 års garanti. Jeg skal ikke si at det er gratis, men det er billig og et ekstremt godt tilbud. Da har du alt inkludert, og bare forsikring som kommer utenom.

Sjekk her: Leasingtilbud på MG4 Luxury

Innbyttebilen kan dekke forskuddet

Myrvang mener at for mange kan det være en god idé å bytte inn en gammel bil med en nyere som har mindre forbruk og lavere verkstedkostnader.

– Når du har en innbyttebil kan denne dekke forskuddsleien når du leaser ny bil. I tillegg til rimelig leasing må du huske at du sparer drivstoffutgifter. Nå som elbilene både har fått lengre rekkevidde og ladere enda raskere, er det få grunner til å holde på gamle fossildrevne biler, mener Myrvang.

Ønsker du å bytte bil? La oss gi deg en verdvurdering av den gamle bilen.

Gå til en bilforhandler og se om det kan lønne seg å bytte inn den bilen du har med en med lavere driftskostnader og med fortsatt garanti. Det er mange grep som kan gjøre privatøkonomien mer forutsigbar.

Hos Bil i Nord kan man få finansiering hos DNB når man kjøper bil. Myrvang oppfordrer til å bruke en seriøs bilforhandler når du skal handle bil.

– Finn en trygg plass, som kan gi god service og god oppfølging og som bryr seg. Bil er tross alt det nest dyreste du kjøper i livet, og nærhet til forhandleren kan betyr mye! 

Sjekk ut vår sommerkampanje