«Når bør jeg bytte bil» er et spørsmål det ikke finnes ett svar på. Det er flere momenter som spiller inn. Noen handler om bilen i seg selv, og noen handler om livet og behovet ditt, sier Bil i Nords bileksperter på Finnsnes, Knut Bjørnar Eide og Chris Andreassen.

I denne artikkelen gir de deg 7 tegn på når det er lurt for deg å bytte bil. Det første punktet er kanskje det aller mest vanlige:

1. Familien blir større (eller mindre)

Med familieforøkelse på vei kommer ofte behovet for en større bil.

– Det skal både være plass til barnevogn i bagasjerommet og sikker barnestol i baksetet. Dagens barnestoler tar mye plass, ikke minst hvis du trenger flere, sier bilselger Knut Bjørnar Eide.

Volvo har modeller som også har plass til tre barneseter, og mange som kjører mye med familie i bilen ønsker en sikker bil. Der er Volvo i en særklasse og har høyeste score i sikkerhetstester.

– I Volvos 7-seter, Volvo XC90, kan også svigermor være med, under tvil, ler Eide.

Det samme gjelder om barna flytter hjemmefra, da kan behovet endre seg fra en større bil og over til en mindre bil.

BARNESTOL: Moderne og trygge barnestoler krever ofte god plass i baksetet.                      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

2. Høye verkstedregninger

Er bilens garanti utløpt og du begynner å få høye verkstedregninger?

– Du skal bytte bil når bilen du har koster deg for mye. Bilen din blir aldri ny, uansett hvor mye du koster på den. En verkstedregning hever ikke verdien på bilen din, sier Chris Andreassen.

Han ser ofte at en kunde kan ha kostet på bilen 30.000 kroner i reparasjon.

– Uansett om bilen er verdt 50.000 eller 100.000 kroner, så er det fortsatt 30.000 kroner i kostnader. Du får lite igjen av disse pengene når du skal bytte. Når du får overslag fra et verksted må du stille deg spørsmålet om det er verdt å reparere, sier han.

Han setter ofte opp regnestykket sammen med kunden. Da deler han kostnaden på 24 måneder, og ser på finansiering av en ny bil kontra summen av verkstedregninga.

Mange ser at det er billigere bilhold med en ny bil, samtidig som du får større driftssikkerhet og forutsigbarhet. Med en ny bil har du ingen startproblemer, ingen feilmeldinger og et enkelt vedlikehold.

TRYGG BIL: – For oss som barnefamilie oppleves Volvo veldig trygt, og nye Volvo XC40 Pure Electric har alle sikkerhetssystemer man kan ønske seg, sier Tina.                      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

Stor interesse for elbil

Volvo har nylig sluppet sin første helelektriske bil, Volvo XC40, som gjør det godt på tester og i markedet. Elbiler har også lavere serviceutgifter og et enklere vedlikehold. 

– Dette er en bil som er et godt alternativ for mange. Den har firhjulstrekk, god bakkeklaring, ok bagasjerom og plass til hele familien. Vi får mange gode tilbakemeldinger fra våre kunder, forteller Eide.

Les også: Tina og John valgte Volvos første elbil

GODE RÅD: Med en ny bil eller en nyere bruktbil får du en forutsigbar økonomi og slipper overraskende verkstedregninger.                      (Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked )

3. Du ønsker mer forutsigbar økonomi

Med en ny bil eller nyere bruktbil som fortsatt er innen garantitiden vet du hva som kommer av utgifter med bilholdet hver måned.

– Du slipper overraskelser og vet hva du har å rutte med hver måned, og det kommer ingen ekstra kostnader. Når du kjøper bil, kan du også kjøpe en servicepakke som gjelder i flere år framover. Da slipper du enda færre ekstra kostnader, sier Eide.

TAKBOKS: Med en skiboks på taket kommer du deg raskt ut i løypa eller på topptur.                      (Foto: Trond Tomassen, iNord)

4. Nye fritidsaktiviteter

Der vi tidligere dro utenlands på langhelger og til syden på sommerferier, har koronatiden skapt nye vaner.

Er du begynt å padle kajakk, kjøpt deg båt, snøscooter eller hytte eller ønsker å dra på campingvogn-ferie? Det kan være at nye fritidsaktiviteter og mer kjøring i Norge gjør at bilbehovet ditt endres.

– Det er utrolig viktig å se på det totale bildet. Trenger du takboks, hengerfeste og eller en sterk nok motor for å dra en campingvogn eller båten din? Det er viktig å få avdekket alle behovene, se hva du trenger fra bilen din og lage en framtidsrettet plan, sier Knut Bjørnar Eide som er opptatt av å lage en ordentlig kundeanalyse.

– Målet er at kunden finner rett bil til sitt behov!

POPULÆR: Volvo XC60 er den mest populære Volvo-modellen, også i bruktmarkedet.                     (Foto: Trond Tomassen, iNord)

5. Bilen du har er ettertraktet

Det er forskjell på en bruktbil og en bruktbil. Flere av Volvo-modellene holder seg godt i pris, og mange er svært populære på bruktmarkedet.

– Enkelte biler har til og med hatt stigende pris i det siste, og du kan sitte på en bil som er mer verdt enn du tror. Volvo XC70 og XC60 er to svært populære modeller. De har store bruksområder og holder seg godt i pris, forteller Eide.

GAMMEL BIL: Når er bilen din for gammel? Ta jevnlig en fot i bakken og vurder om bilen din koster deg for mye, råder Knut Bjørnar Eide hos Bil i Nord Finnsnes.                      (Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked)

6. Bilen din nærmer seg et rundt antall kilometer eller garantien snart går ut.

Både garanti og kilometerstand er viktige elementer på et bruktbilsalg, og av de to er garanti det viktigste.

– Jeg anbefaler alle at de kjøper en biler som har garanti. Det er det aller viktigste og det aller rimeligste i lengden. Mange tenker ikke over det før det er for sent, og da kan du fort sitte med en turbo som er røket, sier Andreassen.

Samtidig er det slik at jo lavere kilometerstand, jo bedre vil det se ut for en ny kjøper, og jo høyere innbyttepris.

– Dagens biler har god kvalitet, og 100.000 kilometer er helt ufarlig. Det er når du passerer 150.000 kilometer at du bør være oppmerksom.

Les også: Slik gjør du et trygt bruktbilkjøp

GOOGLE i BILEN: Volvos nye elbil XC40 infotainmentsystm basert på Android. Det gir kundene et helt nytt og intuitivt grensesnitt, nye integrerte teknologiske løsninger, samt flere tjenester fra Google.  

7. Ny teknologi

Bilbransjen er i sterk endring og de siste årene har det kommet mye ny teknologi, ikke minst representerer elektrisk motor en stor endring for mange.

– Det kommer stadig ny teknologi på moderne biler, og hvis man ser ti år tilbake vil man finne store endringer. Det smarteste er å bruke tid på å finne ut hvilken teknologi man ønsker, for på den måten å velge riktig bil med riktig utstyr, sier Eide.

Hos Volvo står sikkerheten høyt i kurs, og mye av teknologien er skapt for å gjøre det så sikkert som mulig å kjøre bil. Bilekspertene ser også at godt utstyrte biler er populære bruktbiler.

– Godt utstyrte biler er mer lukrative ved innbytte, og selges raskt videre.

Det mest populære utstyret representeres gjennom appen Volvo on Call. Her kan man blant annet sette på varmen i bilen når man ønsker.

Les også: Dette er det utstyret Volvo-kjøperne elsker

Pass på verkstedregningene

Til syvende og sist handler bilbytte om når du selv mener det er smartest å gjøre det.

– Du bør bytte bil når du selv har lyst og mens du selv har god kontroll på kostnadene. Det er besparende å ha en bil hvor du selv vet når kostnadene kommer og det skal ikke mange verkstedregninger til før det lønner seg å bytte bil. Dagens biler har så mye elektronikk og det er ikke gitt at du kan stå i garasjen selv og fikse ting.