Mørketiden kan by på ekstra krevende kjøreforhold. Da er godt lys viktig for både sikkerheten, og trivselen bak rattet.

–  Det er alltid greit å se både veien og omgivelsene godt når du kjører bil. Med mørketid, uvær og dårlig føre, som vi ofte har i Nord-Norge, kan du fort støte på overraskelser. Ved å montere ekstra lys på bilen din, som gir deg bedre sikt, vil du se elgen før han kommer over veien, sier "lysmester" og delecoach hos Bil i Nord, Asger Hangås.

Klikk her for å se video:

 

 

Enklere regelverk

I 2018 ble reglene for montering av ekstralys på bil mer fleksible. Nå er det ingen begrensning i antall fjernlys, eller maksimal lysstyrke. Det er heller ikke lenger krav om parvis montering av ekstra lykter.

– Men det er fortsatt krav om at lyktene er typegodkjent, og forsvarlig montert. Alle godkjente lykter er merket med «E» eller «e». Monterer du lykter som ikke er merket med dette, vil det gi mangel ved kontroll, forteller Hangås.

Ettermontering av ekstralykter kan være teknisk komplisert.

– Det er veldig viktig at lyktene blir fullintegrert mot bilens systemer. Derfor vil jeg alltid råde kundene til å gjøre det hos oss, slik at det blir riktig. Det tar cirka tre timer å montere lysene, og laste inn programvaren, sier Hangas.

MONTERING AV EKSTRALYKTER: Kan være teknisk komplisert. Sørg derfor for at fagfolk gjør jobben for deg. 

MONTERING AV EKSTRALYKTER: Kan være teknisk komplisert. Sørg derfor for at fagfolk gjør jobben for deg. 

 

Hvilke lys skal du velge?

Det er viktig med lys som tåler det tøffe norske vinterklimaet, som ofte innebærer kulde, salt og vann.

– I dag har mange nyere biler begrenset plass til å montere ekstra lys. Derfor anbefaler jeg ofte en «LED-bar», istedenfor tradisjonelle, runde lykter, sier Hangås.

Dagens LED-teknologi har resultert i sterkere pærer, som bruker mindre energi, og varer lengre. En LED-bar gir stilig design, og passer godt sammen med de fleste Volvo-modeller.

– Jeg vil spesielt anbefale «Xmitter Prime Extreme», for de som ønsker «dagslys» når de er på veien. Du vil ikke få problemer med å få øye på elgen, eller myke trafikanter med denne, for å si det sånn. Et annet godt alternativ er «XPR 9», som gir mer, og lengre lys rett frem, sier Hangås.  

LED-barene har 5-års garanti, som er en trygghet når det kommer til reklamasjoner.

PERSONLIG SERVICE TEKNIKER SINDRE ROBERTSEN: Viser frem en LED-bar som ofte er å foretrekke fremfor tradisjonelle, runde lykter.  

PERSONLIG SERVICE TEKNIKER SINDRE ROBERTSEN: Viser frem en LED-bar som ofte er å foretrekke fremfor tradisjonelle, runde lykter.  

Plassering

Montering av ekstra lys skal være symmetrisk, sett i lengderetning. Hangås anbefaler følgende:

– Jeg personlig synes å få innfelt lys i grillen gir et finest uttrykk. Det gjør lysene nesten usynlige, og vanskelig å stjele. Noen liker å få dem montert på skiltplaten, for å få større lys. Da stikker de mere frem.

Et tredje populært alternativ er å montere ekstra lys på frontbøylen, eller kufangeren, som mange sier.

– Det gir ekstra beskyttelse til bilen, hvis du er uheldig å kjøre på noe eller noen, sier Hangås.

LED-BAR INNFELT I GRILLEN: Gir et lekkert uttrykk.  

LED-BAR INNFELT I GRILLEN: Gir et lekkert uttrykk.  

 

Stort utvalg

I tillegg kan du kjøpe «cover» til lysene.

– På vinteren kan du sette på oransje cover, som gir lyset en annen farge, slik at det er lettere å se gjennom dårlig vær. På sommeren kan du få svarte cover som beskytter lysene. Men de sier at glassene er skuddsikre, så det er ikke et «must», smiler Hangås.

Bil i Nord har et stort utvalg av ekstralys i ulike prisklasser, og Hangas anbefaler å komme innom hvis du har spørsmål.

– Vi hjelper deg med å finne de riktige lysene som passer din bil og dine behov, samt montering, sier han.

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Svolvær, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.

Bil i Nord har for tiden kampanje: 
Legg til VisionX LED-bar når du leaser ny Volvo!

BIL I NORD: Hjelper deg med å finne de riktige lysene som passer din bil og dine behov, samt montering. 

BIL I NORD: Hjelper deg med å finne de riktige lysene som passer din bil og dine behov, samt montering.