I februar ble Jan Ove Rognvoll skulderoperert, og sykemeldt fra jobben som personlig servicetekniker hos Bil i Nord i Bodø.

– I starten fikk jeg ikke lov av legen til å løpe. Derfor måtte jeg de første seks løpene i Gampen, og da med armen i fatle, forteller Jan Ove.

Å delta på Gampen har vært viktig for Jan Ove i perioden etter skulderoperasjonen.

– Å være med på Gampen, sammen med kollegaene mine, har gitt meg utrolig mye. Både helsemessig, og ikke minst sosialt, sier han.

Å DELTA PÅ GAMPEN: Har gitt Jan-Ove utrolig mye, både helsemessig og sosialt.

Stor helsegevinst

Jan Ove forteller at han merket helseeffekten ganske fort, etter at han begynte å delta på løpene.

– Du kommer raskt i bedre form, og det meste i hverdagen blir lettere. Det skal egentlig ikke så mye til. Det handler om å komme seg ut, og begynne å trene, mener han.

I dag har Jan Ove en snittfart på 7,1 km/t på 10 km. Å være i fysisk aktivitet har også gitt han overføringsverdi til andre deler av livet.

– Den siste elgjakta var som en drøm! Kroppen føltes både lett og smidig, sier han med et stort smil.

Les også: Dette Volvo-verkstedet har vunnet pris

Sosial arena

Å delta på Gampen er blitt en sosial «happening» på Bil i Nord.

– Vi er flere som deltar på de ulike løpene, og vi står alltid og heier hverandre i mål. Det handler ikke om å være best, men å delta, påpeker Jan Ove.

De ansatte har i tillegg en egen Facebook-gruppe, som skaper engasjement rundt løpekarusellen.

– Der legger vi ut informasjon om hvert av løpene, samt felles treningsøkter i forkant. Dette gir meg stor motivasjon, og jeg er med på så mange økter som mulig, sier Jan Ove.

Bedre arbeidsmiljø

Jan Ove synes det er fint å se kollegaene sine i en annen «setting», enn bare på jobb mellom åtte og fire.

– Vi blir kjent med hverandre på en ny, og annerledes måte. Du føler deg sett og inkludert, og dette smitter over på arbeidshverdagen. Det blir et sterkere samhold, og et bedre arbeidsmiljø, mener han.

Å TRENE MED KOLLEGAER: Gir sterkere samholds, og bedre arbeidsmiljø.

Investerer i de ansatte

Jan Ove synes Bil i Nord gjør en viktig jobb med å investere i sine ansatte.

– Det er veldig fint å føle at arbeidsgiver satser på deg som medarbeider. Jeg tror det bidrar til at ansatte føler seg verdsatt, og blir værende i jobben sin.

Les også: Bil i Nord har Nord-Norges mest fornøyde kunder

Aktivitet for voksne i arbeidslivet

Gampen arrangeres av Nordland Bedriftsidrettskrets. Norges Bedriftsidrettsforbund er Norges tredje største særforbund (i antall medlemmer), etter Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund. 

– Vår visjon er å «bidra til et sprekere Norge», og vårt fokus ligger på å skape aktivitet for voksne i arbeidslivet, forteller aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten i Nordland, Runar Mellem.

Norges Bedriftsidrettsforbund tilbyr lavterskelaktiviteter, som passer for alle ansatte, og deres bedrifter, innenfor ulike ballidretter, sykle til jobben, løpearrangement samt turkonkurranser ute i naturen. 

RUNAR MELLEM: Aktivitetskonsulent i Nordland Bedriftsidrettskrets.

Byens sprekeste bilforhandler

Mellem mener at Bil i Nord er Bodøs sprekeste bilforhandler.

– Gampen består av 12 ulike løp fra mai til september. Løpene har ulike løypeprofiler. Det varierer fra flate, til brattere terreng, og korte til lange distanser. I år har ni ansatte fra Bil i Nord deltatt på løpekarusellen, hvorav to av dem har deltatt på alle 12 løpene- noe som er veldig bra, sier han.

Mellem har inntrykk av at de ansatte i Bil i Nord har et høyt aktivitetsnivå, samt er ivrige og flinke til å støtte hverandre. Spesielt Jan Ove har gjort inntrykk på han.

– At han deltok selv om han gikk med armen i fatle, er imponerende. Han er et levende bevis på at alle kan delta, uavhengig av hvor god form du er i, eller hvilket ferdighetsnivå du har. Det er ingen heder og ære for de som kommer først i mål. Det handler ikke om å vinne, men å være i aktivitet, understreker han.

Les også: Bil i Nord-eier videre til finale i «nasjonalt mesterskap i vekstskaping»

Flere bør gjøre som Bil i Nord

Mellem mener Bil i Nord er et godt eksempel på hvordan bedrifter kan sette fokus på fysisk aktivitet på arbeidsplassen, samt legge til rette for deltakelse blant de ansatte. 

– At bedrifter tør å bruke penger på hver enkel ansatt, gagner dem økonomisk på lang sikt. Å være i fysisk aktivitet er dokumentert å ha positiv innvirkning på helsen, både fysisk og psykisk. Mange livsstilsplager kunne vært unngått ved å ha en aktiv hverdag, fastslår Mellem.

Videre forteller Mellom at ifølge tall fra SSB, kan årsaken til omtrent halvparten av dagens korttidssykefravær, forklares ut fra situasjoner på arbeidsplassen og arbeidsmiljøet. Det er også dokumentert at moderat bevegelse i to og en halv time i uken, har en god helsegevinst, og kan være med å få ned korttidssykefraværet.

– Ved å tilby dine ansatte et bedriftsidrettstilbud, bidrar du til at de blir mer aktive, sunnere og friskere. Det er rett og slett folkehelse satt i system, og gir trivsel og glede på arbeidsplassen!