Testen er siste del i utviklingen av førerløse biler, for å gjøre dem smartere og sikrere ved hjelp av algoritmer og kunstig intelligens (AI).

– Bilbransjen er i stor endring, og det har de siste årene vært forsket intenst på selvkjørende biler. Det er nå nødvendig å teste bilene i ekte trafikk, og da er våre nordnorske veier helt perfekte, sier Bil i Nord-eier og gründer Thor Drechsler.

Bil i Nord er den største privateide bilforhandleren i Nord-Norge. Det er en av verdens ledende bilprodusenter det nordnorske selskapet nå har inngått samarbeid med.  

Testes på svingete veier

– Vi kan ikke røpe hvilken aktør bilene kommer fra, men dette er en bilprodusent som er svært opptatt av sikkerhet. De selvkjørende bilene skal testes på svingete veier der merkingen ofte er borte – enten fordi det ligger snø og is over, eller fordi den er visket bort, sier Drechsler.

Totalt vil det være 100 slike selvkjørende biler i ordinær trafikk i den neste tiden.

– Alle som har en bil eldre enn 2015 må sende en SMS til 918 70 000 mens de sitter i sin egen bil, slik at denne bilen knyttes opp mot de selvkjørende bilene. På den måten kommuniserer bilene med hverandre for å unngå farlige situasjoner, sier Thor Drechsler.

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler med avdelinger i Tromsø, Bodø, Svolvær, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Mo i Rana og Mosjøen. Bil i Nord har en omsetning på 1,5 milliarder kroner og har rundt 250 ansatte.

Oppdatering: Aprilspøk 2019